VEZANI TEKST - Helez: Imamo obavještajne podatke da Dodik priprema bijeg iz BiH

Radi se o izjavi Heleza da predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik priprema bijeg, te da postoje obavještajni podaci o tome.

Osnivanje privremene istražne komisije zatražili su zastupnici SNSD-a.

Na dnevni red današnje sjednice Zastupničkog doma treba biti uvrštena i rezolucija kojom se Evropska unija poziva da odredi datum otvaranja pregovora sa Bosnom i Hercegovinom u vezi s članstvom u EU.

Na samoj sjednici Zastupničkog doma, prema informacijama iz Parlamenta BiH, Klub zastupnika DF-a bi trebao predložiti inicijativu za smjenu Marinka Čavare, predsjedavajućeg ovog doma. Inicijativu je potpisalo 19 opozicionih zastupnika, a traži se smjena Čavare iz kolegija doma.

Također, na samoj sjednici će Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, tražiti da u dnevni red bude uvrštena inicijativa kojom se od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine traži da u roku od mjesec u proceduru uputi izmjene Izbornog zakona BiH kako bi bilo normirano uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Na dnevni red od ranije su predloženi međunarodni ugovori zbog kojih je prije 20-ak dana otkazana hitna sjednica Zastupničkog doma. Tada zastupnici iz stranaka "Trojke" (SDP, Naša stranka i NiP), koji čine koaliciju sa SNSD-om i HDZ-om, nisu željeli podržati ugovor koji se odnosi na finansiranje projekta medicinskog kompleksa Banja Luka jer su prethodno SNSD-ovi delegati u Domu naroda odbili zakone, među njima i jedan "Trojkin".

No danas na sjednici proširenog kolegija Zastupničkog doma, koja je održana uoči redovne sjednice ovog doma, iz "Trojke" nisu problematizirali nijedan ugovor.