Četvrtak, 18.08.2022.

Snažna poruka sa Starog mosta u Mostaru: Zaustavite rat, spasite Mariupolj

U sklopu obilježavanja Dana logoraša Bosne i Hercegovine, Udruženje logoraša Mostar uputilo je sa Starog mosta apel "za prestanak napada na Mariupolj i spas preostalih stanovnika koji svakodnevno doživljavaju pakao rata".

Poručuju kako su gledajući slike razrušenog grada bili ponukani da malim gestom pokažu empatiju prema građanima razrušenog grada u Ukrajini. Sve slike koje se u posljednje vrijeme pojavljuju u javnosti, kako kažu, bude sjećanja na Mostar od prije 29 godina jer su i stanovnici grada na Neretvi doživjeli sličnu sudbinu.

- Želimo pokazati javnosti u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, te svima koji će vidjeti slike sa Starog mosta i čuti naš apel za spas Mariupolja. Tražimo prestanak urbicida i genocida koji se dešavaju u Mariupolju. Tamo se vojska iživljava nad stanovnicima - izjavio je predsjednik Udruženja logoraša Mostar Emir Hajdarović.

Logoraši Mostara željeli su kazati i kako je slične stvari proživio i grad Mostar prije tri decenije.

- Povlačimo paralelu između Mostara prije tri decenije i Mariupolja danas. Da li je potrebno da svakih trideset godina gradovi u Evropi proživljavaju ono što proživljava Mariupolj, i što je proživio Mostar? Svijet mora otvoriti oči i krenuti drugim putem. To je put mira i tolerancije, bez obzira na političke i velikodržavne ciljeve. Iste smo i mi osjetili, da bi Evropa danas shvatila da ovakvo vođenje ratova predstavlja ratni zločin. Stradanje se mora što prije zaustaviti - poručio je Hajdarović.

Ideja o današnjem performansu na Starom mostu potekla je iz mostarskog udruženja, a pomogli su je i prijatelji logoraša.

- Samo žrtve mogu na pravi način razumjeti žrtve, a i mi smo bili žrtve - rekao je na kraju Hajdarović.

Na Starom mostu danas su bile izložene slike Mostara tokom stradanja, a u čast Mariupolja jedan od članova Kluba skakača Mostari izveo je počasni skok.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh