navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Smije li se jesti proklijali krompir: Odgovor zavisi od jednog detalja, u protivnom riskirate trovanje

Proklijali krompir je prirodna pojava, ali to nikako ne znači da to trebate zanemariti i nastaviti jesti ovu namirnicu kao i prije klijanja.

Objavljeno: 13.04.2023. u 18:42
get url
text

Naime, prema tvrdnjama stručnjaka, klijanjem se mijenja i sastav krompira i to tako da u njemu raste količina solanina, spoja koji nije preporučljiv za konzumiranje, a u većim količinama može uzrokovati teško trovanje.

Solanin je toksični glikoalkaloid koji se pod određenim uvjetima nakuplja u biljci, klicama i gomolju krompira, a trovanje tim spojem može u roku od 24 sata od konzumiranja uzrokovati gastrointestinalni, živčani i egzantematozni sindrom koji je dovoljno ozbiljan da izazove i stanje opasno po život.

Stoga je ključno utvrditi u kolikoj se mjeri razvio u proklijalom krompiru.

To ćete utvrditi tako što ćete dobro opipati krompir. Ako je proklijali krompir postao mekan, znak je to da je u njemu veća koncentracija spomenutog spoja, a ako je još uvijek čvrst, to znači da je, uprkos tome što su se na kori pojavile klice, još siguran za konzumiranje.

Dakle, ako krompir ima previše krakova ili očiju, ima meke mrlje ili je mekan, pa odaje dojam da je uvenuo ili naboran, jednostavno ga odstranite i nemojte konzumirati, piše evolvingtable.com.