open-navfaktor-logo
search
Najavljena smjena
Slučaj "Zornić": Kadrovska politika "šestorke" će građane koštati nekoliko stotina hiljada KM
S obzirom na to da je presuda Zorniću iz 1993. godine trebala biti moralna, a ne zakonska prepreka za imenovanje na direktorsku poziciju, njegova eventualna smjena bi s pravnog aspekta mogla biti proglašena nezakonitom, ukoliko se aktuelni direktor odluči da zatraži svoja prava sudskim putem
27.09.2019. u 15:37
get url
text
Šestorka snosi odgovornost za Zornićevo imenovanje

Kadrovska politika SDP-a i aktuelne vladajuće većine u Kantonu Sarajevo (KS), poznatije kao "šestorka", građane Sarajeva mogla bi koštati nekoliko stotina hiljada KM.

Vlada KS je na sjednici održanoj u četvrtak usvojila zaključak o pokretanju procedure smjene aktuelnog direktora KJKP Toplane Envera Zornića, koji je, podsjetit ćemo, 3. augusta 1993. godine osuđen na deset godina i dva mjeseca zatvora zbog odgovornosti za ubistva nebošnjaka u opkoljenom Sarajevu.

Bit će, najavio je ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić (Naša stranka), sazvana vanredna Skupština tog preduzeća, koja bi trebala dati nalog Nadzornom odboru s ciljem razrješenja dužnosti direktora KJKP Toplane.

S obzirom na to da je presuda Zorniću iz 1993. godine trebala biti moralna, a ne zakonska prepreka za imenovanje na direktorsku poziciju, njegova eventualna smjena bi s pravnog aspekta mogla biti proglašena nezakonitom, ukoliko se aktuelni direktor odluči da zatraži svoja prava sudskim putem. Sudeći prema najavama, upravo to i namjerava uraditi.

- Ukoliko bude smijenjen, to je grubo kršenje Ustava, zakona, Evropske konvencije o ljudskim pravima i Pakta o građanskim i političkim pravima, zato što je taj čovjek žrtva bio '93. i žrtva je danas. Naravno da će tražiti zaštitu svojih prava putem suda. Ja vjerujem da postoji dovoljno pameti da ga neće smijeniti. Zakonske osnove za smjenu ne postoje – kazao je za Faktor Zornićev advokat Kadrija Kolić.

Sudski postupak osporavanja smjene, pojašnjava advokat Hakija Kurtović, može trajati do pet godina. Ukoliko se nakon tog perioda utvrdi da je smjena bila nezakonita, Zorniću će se isplatiti naknada u vidu akumuliranih prihoda koje je trebao ostvarivati kao direktor KJKP Toplane, ali i pripadajuće kamate.

- Obračunavaju se pripadajuća plaća i sve naknade. To bi bilo za nekih 60 mjeseci, puta 3.000 KM, oko 200.000 KM. Sa kamatama bi to bilo oko 300.000 KM – kazao je Kurtović za Faktor.

Zornić je, podsjećanja radi, 8. septembra imenovan za direktora KJKP Toplane na mandatni period od četiri godine. Samo osnovna plaća direktora KJKP Toplane iznosi 2.952 KM. Uz topli obrok koji na mjesečnom nivou iznosi oko 200 KM, taj iznos dostiže 3.152 KM. Također, direktor dobija i regres u iznosu od 437 KM, te poklone povodom državnih ili vjerskih praznika, odnosno jubileja firme, u iznosu od 250 KM, koliko je u 2018. godini primio Zornićev prethodnik. Sve te naknade bi, ukoliko Zornić bude smijenjen i ukoliko se sudskim putem utvrdi da je smjena bila nezakonita, bile po okončanju postupka isplaćene uz pripadajuću kamatu. Istovremeno bi njegov nasljednik na direktorskoj poziciji primao iste te naknade.

Troškove katastrofalne kadrovske politike aktuelne vlasti u KS neće snositi predsjednik KO SDP-a Sarajevo Damir Mašić kao najodgovorniji za Zornićevo imenovanje, niti bilo koji član "šestorke", već građani KS koji će greške njihovog kadroviranja sanirati iz svojih novčanika.

Iz SDP-a pokušavaju "saprati" odgovornost za postojeću situaciju tvrdeći da nisu bili upoznati sa informacijama o Zornićevoj ratnoj prošlosti.

- Žao mi je da se to desilo tek jučer (srijeda, op. a.). Volio bih da su ljudi koji su raspolagali sa informacijama još ranije to plasirali u javnost – izjavio je SDP-ov ministar Malik Garibija.

Bez obzira na to što ih neznanje ne amnestira od odgovornosti, s obzirom na t o da je i ono indikativno po pitanju političke sposobnosti, čini se da ti izgovori nisu zasnovani na istini.

Član "šestorke" i zastupnik SBB-a u Skupštini KS Zvonko Marić je za Faktor potvrdio da je SDP još prije četiri mjeseca upozoravao na Zornićevu ratnu prošlost.

- Znao sam i za optužbe i za presudu. Rekao sam da je bolje da se sve provjeri odmah. Upozorio sam na to SDP, nisam znao koliko je ležao, niti sam se puno interesirao. Samo sam im rekao ono što sam znao, a to je da presuda postoji. Međutim, nisam ja zadužen za provjeru kadrova SDP-a. Uradio sam ono što je bilo moje, a to je da partnere iz "šestorke", jer smo tim, upozorim na to i oni su rekli da je OK – izjavio je Marić.

Međutim, odgovornost ne snosi samo SDP, Kadrovska komisija te stranke u KS ili Damir Mašić, već cijela vladajuća koalicija.

- Ni Vlada ni Ministarstvo nije moglo znati niti se ima pravo petljati u rad nadzornih odbora – pravdao se u četvrtak ministar Mandić.

Istovremeno je, nastojeći objasniti da Vlada KS nema utjecaj na izbor direktora javnih preduzeća, potvrdio da većinu u Skupštini i Nadzornom odboru KJKP Toplane čine članovi SDP-a.

Tako su, podsjetit ćemo, članovi Nadzornog odbora tog preduzeća, koji su birali direktora, Zornićev stranački kolega Žan Matić te član rukovodstva Naroda i pravde Ibrahim Kerla. Uvjeravanje javnosti da "šestorka" nije imala utjecaj na izbor predstavnika "šestorke" u Nadzornom oboru je potcjenjivanje inteligencije i vrijeđanje te javnosti, čak i ne uzimajući u obzir upitnost postojanja referenci koje bi Zornića smjestile u direktorsku fotelju.

Zornić je, podsjetit ćemo, prethodno na prijedlog SDP-a imenovan za v.d. direktora, a zatim je nakon provedene "konkursne procedure" baš on izabran za direktora na četverogodišnji mandat, što u praksi demantira ranija uvjeravanja predstavnika "šestorke" u stručnost, a ne stranačku pripadnost kao ključnu referencu za izbor rukovodstava javnih preduzeća i ostalih kantonalnih institucija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.