VEZANI TEKST - Sumnjivo lice Radovan Višković: Lajčak mu oduzeo dokumente, godinama se sumnjiči za premještanje grobnica

Kojić je najavio da će Republički centar objaviti listu svjedoka koje ova ustanova smatra "lažnim svjedocima" te na njemu uvrstiti i lice M-16.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica upozoravaju da je otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka krivično djelo kažnjivo članom 240. Krivičnog zakona BiH.

- Samom izjavom o najavi budućih radnji lice Milorad Kojić je "preduzelo radnje" čime je već ispunio kriterije počinjenja krivičnog djela - poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica. 

Radovan Višković, premijer entiteta Republika Srpska, godinama se dovodi u vezu sa krivičnim djelom prikrivanja ratnog zločina i pomaganja ratnim zločincima te za neprijavljivanje lokacija masovnih grobnica i učešće u izmještanju grobnica. 

U medijima se ponovo pojavilo svjedočenje zaštićenog svjedoka M-16 koji je u Sudu BiH 2017. godine na ročištu u predmetu "Josipović i drugi" naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice".

VEZANI TEKST - Prikrivanje masovnih grobnica: MC Srebrenica traži istragu o krivičnoj odgovornosti Radovana Viškovića

Zaštićeni svjedok M-16 je pojasnio tada da je Višković tokom rata obavljao funkciju pomoćnika komandanta glavnog štaba za saobraćaj u policiji Republike Srpske (RS), dok je nakon rata dobio posao u rudniku boksita u Milićima.

- Ja sam isto radio u rudniku. Višković mi je 1996. ponudio da se prekopavaju i premještaju tijela iz grobnice u Milićima. Nudio je dobru zaradu uz obećanje da će sve osiguravati civilna policija - kazao je svjedok M-16, koji je tokom rata bio pripadnik Milićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), izvijestio je BIRN još u junu 2017. godine.

Sud BiH je 2017. godine proglasio krivom Branku Šekarić zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka u jednom predmetu ratnog zločina i osudio je na uslovnu kaznu od osam mjeseci zatvora. Šekarić je putem Facebooka otkrila identitet zaštićene svjedokinje koja je dala iskaz na suđenju njemom suprugu Draganu šekariću za zločine u Višegradu. 

Haški tribunal je zbog djela koja se definišu kao "nepoštivanje suda" osudio šest osoba, među kojima je pet novinara.

Zbog nepoštivanja suda, Tribunal je u julu 2008. godine sa 7.000 eura kaznio Batona Haxhiua, kosovskog novinara koji je objelodanio informacije o zaštićenom svjedoku na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju.

Osim njega,za nepoštivanje suda osuđena su i četiri novinara iz Hrvatske, i to Josip Jović, kažnjen sa 20.000 eura, Domagoj Margetić, osuđen na tri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 10.000 eura, te Ivica Marijačić i Markica Rebić, koji su kažnjeni sa po 15.000 eura. Njih četvorica su otkrila povjerljive podatke o svjedocima na suđenju Tihomiru Blaškiću, pukovniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Osim što su svi oni otkrivanjem identiteta zaštićenih svjedoka doveli u pitanje sudske procese, ugrozili su i živote ljudi koji su davali iskaze u slučajevima procesuiranja odgovornih za ratne zločine. 

O slučaju "Višković" oglasio se i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je nazvao izmišljotinom odgovornost koja se nameće predsjedniku Vlade Srpske u vezi sa ratnim zločinima, te istakao da je premijer dobar i častan čovjek i Srbin.

Komentarišući to što se Višković pominje u predmetu Tužilaštva BiH vezanim za ratnim zločine u Srebrenici, Dodik je rekao da je Višković borac Vojske Republike Srpske koji sigurno nije okrvavio ruke niti je uradio nešto loše.

- Kada kažem da je dobar Srbin ne mislim da apriori treba da mrzi druge. Upravo zato što poštuje druge ljude, narode i vjere, on je čovjek koji sigurno nije okrvavio svoje ruke i ono što se nameće protiv njega je izmišljotina, laž nekog svjedoka, koji pokušava da bude anoniman i zaštićen i to govori koliko laže. Ako je istina, neka se suoči sa njim - rekao je Dodik novinarima u Banja Luci, objavile su Nezavisne. 

Dodik je istakao da je Višković čovjek koji nije otišao iz Republike Srpske, nego se bori za svoj narod, časno i pošteno.

On smatra i da ovim optužbama protiv Viškovića sarajevski političari pokušavaju prebaciti lopticu na tuđi teren, jer se ne mogu suočiti sa problemima u svojim strankama.