open-navfaktor-logo
search
Nastavljeno suđenje
Slučaj "Respiratori": Kontradiktoran svjedok, vlasnica crnogorske firme poručuje da je "sve slagao"
U nastavku suđenja u predmetu "Respiratori" danas je odbrana ispitivala svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine o prijetnjama i pogrdnim riječima koje je koristio za optuženog Fikreta Hodžića, kao i o rastu cijena respiratora na tržištu u martu i aprilu 2020. godine.
12.01.2022. u 17:31
get url
text

Svjedoku Kristianu Mariću, kojem je dodijeljen imunitet od krivičnog gonjenja, odbrana Hodžića predočavala je telefonske poruke koje je razmjenjivao sa drugim osobama. Marić je, prema prezentovanim porukama, govorio o ispitivanjima na koje je pozvan u vezi sa nabavkom respiratora.

Poduzetnica iz Crne Gore

U jednoj od poruka sagovorniku kaže da će govoriti istinu a da će "ona p… nesretna iz Srebrenice dobiti po…". Svjedok je potvrdio da je mislio na Hodžića.

U drugoj poruci Marić navodi da mu istraga predstavlja problem zbog partnera i "nekih političara koji me more za informacije radi kampanje koju rade za jesen jer su izbori". Marić je kazao da se ne sjeća ove poruke.

Braniteljica Mirna Avdibegović ispitivala je svjedoka o tvrdnjama koje je iznio na ročištu održanom 22. decembra kada je ispričao kako se sa Bornom Cicerom iz firme "Exotrade" iz Rijeke, Dušanom Nešićem iz Srbije i Sanjom Lekić iz firme "BTL Medical" iz Crne Gore dogovorao o ostvarivanju ekstraprofita kroz uvećanje cijena respiratora u ugovoru koji su sklopili sa "Srebrenom malinom" Fikreta Hodžića.

Braniteljica je predočila poruku od 14. aprila 2020. godine u kojoj Lekić kaže Mariću da ne priča izvjesnom Samiru o "ovom našem" i "njenim problemima", a Marić odgovara: "Niti Fikretu, jer sam te opisao kao uspješnu poduzetnicu". Svjedok je kazao da je Hodžić znao za probleme Lekić, kojoj je Srbija otkazala ugovor za nabavku 200 respiratora zbog probijanja roka isporuke. Nije mogao precizno kazati zbog čega onda u poruci kaže da ne treba pričati Fikretu.

Marić je potvrdio da je bilo planirano da Hodžić uplati novac za respiratore preko "Exotradea", na osnovu čega je i svjedok očekivao proviziju, ali da je optuženi na kraju platio direktno Kinezima. Potvrdio je i da mu je Lekić, koja je nabavku respiratora vršila preko "Exotradea", 30. aprila porukom zahtijevala da joj vrate pare. Marić je rekao da, koliko mu je poznato, te pare nisu vraćene.

Vico iz RS-a

Braniteljica Avdibegović je pitala svjedoka da li su planirali da ne isporuče ugovorene respiratore Federaciji ukoliko ih Republika Srpska (RS) plati po većoj cijeni. Prezentovan je razgovor Marića sa izvjesnim Vicom iz RS-a, u kojem navodi: "Ako RS odluči platiti, nemamo mi Fikretu, kažemo uzeli Srbi".

Marić je negirao tvrdnje braniteljice, insistirajući da se razgovor odnosi na 200 komada respiratora o čijoj nabavci se usmeno dogovarao sa Hodžićem, nakon što prvih 100 bude isporučeno.

Svjedok je potvrdio da je na tržištu bilo drastično povećanje cijena respiratora. Rekao je da je krajem marta na internetu našao da je cijena HCV respiratora, koji su prvobitno bili dogovoreni sa Hodžićem, bila između 35 i 50 hiljada eura, a ACM, koji su isporučeni od deset do 15 hiljada. Naveo je da su se cijene mijenjale iz sedmice u sedmicu i da je 6. aprila imao ponudu za ACM respiratore po cijeni od 45.000 eura po komadu.

Prijetnje Fikretu Hodžiću 

Braniteljica je prezentovala dokumente pronađene u Marićevom kompjuteru od kojih se na jednom nalazi samo pečat i potpis premijera Federacije BiH. O tvrdnji Avdibegović da je krivotvorio dokument i proslijedio ga u grupu na WhatsAppu, svjedok se nije htio izjašnjavati radi mogućeg samoinkriminisanja za djela za koja nije dobio imunitet.

Braniteljica ga je pitala i o ispoljavanju netrpeljivosti prema Hodžiću u porukama, na šta je rekao da ga je optuženi lagao. Prezentovane su poruke iz jedne grupe u kojoj izvjesni Marko Mađar objavljuje fotografije pištolja i navodi: "Šalji mi Kićo sutra pred plastenik u Srebrenici". Pokazane su i druge slične poruke, uključujući jednu u kojoj Marić uz upotrebu psovke navodi šta će uraditi "malinaru", te da će ga ubiti. Svjedok je rekao da on nije prijetio Hodžiću.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Svjedočenje Marića bit će nastavljeno 14. januara.

VEZANI TEKST - Novalić i ostali: Kako je dogovorena ekstradobit pri nabavci respiratora

Marića je, podsjetimo, 22. decembra prošle godine ispitalo Tužilaštvo BiH, te je on tada ispričao kako su posrednici pri kupovini respiratora za Federaciju Bosne i Hercegovine dogovorili ostvarivanje ekstradobiti od 2,4 miliona eura po ugovoru sa "Srebrenom malinom". On je naveo da su stvarni troškovi bili 1,5 miliona eura, a da je "Srebrena malina" trebalo da plati 3,9 miliona, čime je ostvarena esktradobit od 2,4 miliona. Kazao je da je svrha bila da se pomogne Sanji Lekić iz firme "BTL Medical" iz Crne Gore da povrati novac koji je izgubila radi prekida ugovora. Naveo je da je dostavljena lažna faktura, na kojoj je umjesto 1,5 miliona stajalo 3,9 miliona, te da su o svemu morali obavijestiti i Hodžića, koji se navodno saglasio sa planom. 

U međuvremenu, javnosti se obratila Sanja Lekić, sa demantijem u kojem je navela da je Marić pred Sudom Bosne i Hercegovine iznio niz neistina, odnosno, kako je navela, da je dao lažni iskaz. Također je navela kako je "prosto nevjerovatno da su Sud i Tužilaštvo BiH takvoj osobi dali status zaštićenog svjedoka. 

Njeno reagiranje u nastavku prenosimo u cijelosti. 

- Kristijan Marić iz Mostara, kao vlasnik i Izvršni direktor privrednog duštva "Free Motion" d.o.o. iz Mostara (koji podatak se nigdje ne pominje), iznio je niz neistina, u stvari u pomenutom krivičnom postuku je dao lažan iskaz, a da me je u tom svojstvu, kako to proizilazi iz slijeda dogadjaja, počevši od marta mjeseca 2020. godine, svjesno obmanjivao iznoseći neistine, i da me je na kraju prevario i za sebe zadržao iznos od 22.968,00 eura, koji je "BTL Medical Montenegro" uplatio na račun-Beneficiary Customer BA393381304847349385 od "Free Motion" d.o.o. Mostar (Invoice 20/20 od 28.03.2020 godine), za prevoz respiratora letom iz Pekinga (SWIFT 1450031063004 Komercijalna banka Podgorica), koji avionski let, kako smo kasnije utvrdili, nije ni postojao, pa nije ni izvršen, što znači da nas je Kristijan Marić prevario i zadržao novac za sebe lično, a zbog raskida kupoprodajnog ugovora zbog neizvršenja isporuke te robe u ugovornom roku kupcu sa tendera "KC Crne Gore", dodatno nanio štetu za "BTL Medical Montenegro" od oko 320.000,00 eura, kolika je bila ugovorna vrijednost robe.

Prosto je nevjerovatno, ili blaže rečeno za čuđenje je, da Tužilaštvo i Sud BiH mogu takvoj osobi dati status zaštićenog svjedoka, dozvoliti mu da laže, neosnovano optužuje i vrši prevare, a da za te tvrdnje nema nijedan dokaz, osim svoje "pokvarene i bujne mašte", bar kada sam ja i moji postupci u pitanju.

U tom pravcu treba preispitati učešće i ponašanje postupajućih tužilaca i sudija, jer su oni morali imati podatke o raznim prevarama, zloupotrebama i davanjima lažnih iskaza osobe koja se zove Kristijan Marić, jer ja osnovano sumnjam da je na Marića neko izvršio nezakoniti uticaj da lažno iznosi činjenice, jer su prilikom davanja mog iskaza u ovom predmetu, koji iskaz se nalazi u spisima predmeta, i pored nezakonitih pritisaka, precizno iznijete sve činjenice, i za svaku riječ sam dostavila originalan dokaz u krivičnom postupku.

Pošto se radi o iznošenju neistinitih podataka i lažnog iskaza, od strane u tom sudskom predmetu svjedoka Kristijana Marića iz Mostara, ako je tačno ono što je navedeno u medijima, protiv istog Kristijana Marića ću lično podnijeti krivičnu prijavu Tužilaštvu BIH, zbog krivičnog djela – davanje lažnog iskaza iz čl. 348 Krivičnog zakonika Federacije Bosne i Hercegovine.

Također ću protiv istog Kristijana Marića, i privrednog društva "Free Motion" d.o.o. Mostar, podnijeti krivičnu prijavu zbog krivičnog djela zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju iz člana 247 Krivičnog zakonika Federacije Bosne i Hercegovine u vezi članova 126, 127 i 128 Krivičnog zakonika Federacije Bosne i Hercegovine, koja su izvršena krajem marta i početkom aprila 2020 godine, na štetu privrednog društva "BTL Medical Montenegro" d.o.o. Podgorica, ul. Oktobarske revolucije 130, 81000 Podgorica, od kojeg su protivpravno prisvojili iznos od 22.968,00 eura uplaćenih 28. Marta 2020 godine, na račun privrednog društva "Free Motion" d.o.o. , i nanijeli nam štetu od oko 320.000,00 eura.

Kristijan Marić je pred sudom dao lažan podatak, jer ja u martu 2020. godine nisam ni znala da postoji nekakva "Mreža mladih", niti se on predstavio u tom, smislu, već je preko nekih mojih prijatelja, ozbiljnih ljudi, dobio moj kontakt, i u razgovoru predložio poslovnu saradnju sa njegovim dobrim prijateljem Bornom Cicero i njegovim privrednim društvom "Exotrade" d.o.o. Rijeka, garantujući da je Borna Cicero ozbiljan poslovni čovjek, i licno se zajedno sa Cicerom nakon toga angažovao i zajedno sa njim ušao u posao.

Dakle Kristijan je garantovao za g-dina Borna Cicero i "Exotrade" d.o.o. Rijeka, da kao prodavci sa kupcem "BTL Medical Montenegro" d.o.o. Podgorica zaključe 27 marta 2020. godine ugovor o isporuci 200 komada medicinskih respiratora ACM812A (Neistinito je Kristijan Marić izjavio da je Srbija zahtijavala i ugovarala nabavku 300 respiratora), rok isporuke je bio 3 dana, koje je "BTL Medical Montenegro" trebao nakon prijema isporučiti privrednom društvu "Sinofarm" d.o.o. Beograd po ugovoru zaključenom dan kasnije 28 marta 2020. godine, a nikakav poslovni kontakt ili obavezu nijesmo imali prema nadležnima u Republici Srbiji.

Mi smo nabavili tih 200 respiratora i pored velikih problema koje je izazvao Borna Cicero i njegov "Exotrade", jer su Kristijan i Borna garantovali isporuku u roku od 3 dana (što je u startu bila pripremljena prevara, jer smo nakon godinu dana saznali da je "Exotrade" imao ranije zaključen ugovor sa kineskim proizvođačem i rok isporuke 30 dana, značajno manju cijenu), i iste stavili na raspolaganje kupcu "Sinofarm" d.o.o. Beograd, ali oni ne žele da izvrše prijem robe,već su pokušali raskinuti ugovor, što mi nijesmo prihvatili, pa se pred Privrednim sudom Crne Gore vodi parnica, u kojoj "Sinofarm" traži povrat cijene, a "BTL Medical Montenegro" zahtijeva prijem respiratora i naknadu troškova i štete, kojo će biti utvrdjeni u sudskom postupku koji je u toku.

Veliku laž je izjavio Kristijan Marić kada je rekao: "Da su tada on, Sanja Lekić, Borna Cicero, Danijel Edmund te biznismen iz Londona Samir Cerić osmislili plan kako da pomognu Sanji Lekić da vrati novac Srbiji a i da oni zarade ekstra profit prodajom respiratora za BiH, da su naknadno shvatili da moraju uključiti i Fireta Hodžića te je on pristao na taj plan, na ekstra profit, uz Marićevo obećanje da će biti dobro počašćen".

Ugovorena je kupovina 100 respiratora za 10 miliona KM, a danas je Marić objasnio da je njihova realna cijena zapravo 1,5 miliona eura. Dogovor je bio da poslije te isporuke za BiH naruče još 200 respiratora te da bi onda nakon tog drugog završenog posla podijelili ekstra dobit od 2,4 miliona eura. Dakle, druga nabavka trebala je biti plaćena 20 miliona maraka. Fikret Hodžić je, kako je danas naveo Marić, tada rekao da se ništa ne brinu te da će ta sredstva biti osigurana. Kristijan Marić je potvrdio kako mu je poznato da je Vlada FBiH pisala dva garantna pisma za obje vrste respiratora a također mu je poznato da je garantno pismo pisao i ambasador BiH u Kini Tarik Bukvić za kupovinu druge pošiljke od 200 respiratora, koja na kraju nije realizirana.

On je također danas potvrdio da je, kada je prvi put pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BiH, ljut nazvao Fikreta Hodžića, a ovaj mu je rekao: "Ti radi svoj posao, ali nemoj spominjati respiratore, premijera FBiH i Federalnu upravu civilne zaštite".

Marić je također danas iznio šokantnu informaciju da je Samir Cerić iz Londona posredovao kod Kineza da sačine lažnu fakturu na višu cijenu 100 respiratora ACM-812A.

Oduzeti mu imunitet

Suprotno ovom lažnom iskazu, istina je da Sanja Lekić nije vodila bilo kakve razgovore na tu temu sa Kristijanom Marićem, niti bilo kojim licem koje se pominje u spornom tekstu, niti je Sanji Lekić ništa o tim stvarima poznato, jer je "BTL Medical Montenegro" po svim navedenim odredbama, pa i ugovorenom tržišnom cijenom od 3,9 miliona eura, dana 14.04.2020. godine zaključio ugovor o ustupanju ugovora o kupoprodaji 100 respiratora ACM812A sa isporučiocem Shanghai CHANGQI Medical technology center, i preuzimaocem "Srebrena Malina" d.o.o. i od tog trenutka nemamo saznanja što su radili Kristijan Marić i ostala lica koja se pominju u tekstu, a posebno naglašavamo da na račun "BTL Medical Montenegro" nije uplaćen bilo koji novčani iznos.

Ovakvo ponašanje Kristijana Marića, te tužilaca i sudija koji su mu dali status zaštićenog svjedoka, nezakonito je do krajnje granice racionalnog i poštenog odnosa, pogotovo sa razloga što je dokumentacija dostupna u predmetu, i što je jasno da Sanja Lekić i privredno društvo "BTL Medical Montenegro" d.o.o. Podgorica, nemaju nikakvog učešća u konkretnom predmetu koji se vodi pred nadležnim sudom u Bosni i Hercegovini.

Molim Vas da odmah objavite moj demant, kako bi se javnost upoznala sa lažnim iskazima i prevarama koje vrši Kristijan Marić, ali i o nezakonitom radu nadležnih koji su mu sve to omogućili, dajući mu položaj zaštićenog svjedoka, sa nadom da će isti nadležni organi i sudovi svoje odluke preispitati, i oduzeti mu taj status, kako bi pred zakonom odgovarao i dobio zaslužene krivične sankcije - navela je Lekić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.