Slom američke berze: Najgori pad u posljednjih deset godina, svijet u panici

objavljeno: 06.02.2018. u 09:27

Dionice na američkoj berzi jučer su doživjele slobodan pad: vrijednost je pala za 1.600 bodova što predstavlja vjerovatno najveći pad u historiji tokom jednog dana trgovanja, javlja CNN.

 Jučerašnji dan američki mediji nazvali su jednim od najstrašnijih dana u historiji Wall Streeta. Zabrinutost na američkom tržištu počela se osjećati već prošle sedmice - pred investitorima su brojna otvorena pitanja. Ako ekonomija nastavi jačati, to bi moglo potaknuti rast inflacije, što bi onda moglo navesti Federalne rezerve na podizanje kamatnih stopa.

NA Wall Streetu su u ponedjeljak glavni indeksi potonuli više od četiri posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u više od šest godina. Dow Jones završio je na gubitku od 1.175 bodova ili 4,60 posto, na 24.345 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 4,10 posto, na 2.648 bodova, a Nasdaq indeks 3,78 posto, na 6.967 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer oštro pale, najmanje 1,7 posto, a najveći gubici zabilježeni su u finansijskom, zdravstvenom i industrijskom sektoru.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa za više od četiri posto u jednom danu nije zabilježen od avgusta 2011. godine, kada su tržišta bila pod pritiskom dužničke krize u eurozoni i smanjenje kreditnog rejtinga SAD-a.

Na američkim je berzama jučer vlasnika zamijenilo 11,5 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,6 milijardi.

Jučerašnjim dešavanjima nastavljen je negativan niz s ranijih trgovanja. U petak je vrijednost američkih berzovnih indeksa također opala, dok je vrijednost indeksa Dow Jonesa pala za 650 poena, a investitori su zabrinuti da bi američke Savezne rezerve mogle povisiti kamatne stope bržim tempom nakon objave pozitivnog izvještaja o stopi nezaposlenosti.

Broj ljudi koji su na platnim spiskovima u SAD-u u januaru je porastao za 200.000, nadmašujući tržišne prognoze, dok je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 4.1 posto, objavilo je američko ministarstvo rada.

Analitičari tvrde da bi tržište moglo da se priprema za opciju da Savezne rezerve povise kamatne stope četiri puta u ovoj godini, nakon što je centralna banka u decembru predložila još tri povećanja kamatnih stopa u 2018.

Panika među investitorima također je uticala na pod vrijednosti svjetskih berzi. Većina evropskih i azijskih berzi u ponedjeljak je završila poslovanje s naglim padom vrijednosti, dok su japanske berze pretrpile najveće udarce u dnevnom trgovanju od 9. novembra 2016. godine, prenosi Xinhua.

Sada se na tržištu postavlja pitanje je li to završetak devetogodišnje vladavine "bikova", perioda gotovo neprestanog rasta cijena dionica, ili se radi o dugo očekivanoj korekciji tržišta prije novog trenda rasta. 

- Mnogi ulagači koji su bili na tržištu posljednje tri do četiri godine nikada nisu vidjeli takav pad. Psihologija tržišta danas se promijenila i bit će potrebno neko vrijeme da se ta psihologija vrati - kaže Dennis Dick, trgovac u kompaniji Bright Trading.

I na evropskim berzama su cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,46 posto, na 7.334 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 0,76 posto, na 12.687 bodova, a pariški CAC 1,48 posto, na 5.285 bodova.