open-navfaktor-logo
search
Istočna alternativa
Slobodan Milošević sa Pala: Protiv NATO-a i EU-a, srcem uz Putina i ne damo Kosovo
Kontroverzno Udruženje Istočna alternativa Republike Srpske u Srebrenici je otvorilo svoju kancelariju u junu 2016. godine.  
20.05.2022. u 21:21
get url
text

Vojin Pavlović, koji se nalazi na čelu Udruženja, tada je poručio da je njihov cilj "borba za dokazivanje istine o velikom srpskom stradanju na ovom području". On je tada pozvao sva udruženja iz RS-a da pruže podršku Mladenu Grujičiću koji je bio kandidat za načelnika Srebrenice.

Prije dva dana na Palama je Pavlović formirao odbor Sarajevsko-romanijske regije svog Udruženja. Za predsjednika je izabran Slobodan Milošević.

- Formirali smo odbor za Sarajevsko-romanijsku regiju, u Podrinju, Banjoj Luci, Bijeljini, ostala je još Hercegovina. Trudit ćemo se u toku godine da se širimo i dalje – rekao je Milošević, te istakao da su uz ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i da ne žele u NATO i Evropsku uniju. 

- Svim srcem smo uz gospodina Putina i ne damo Kosovo. Kosovo je Srbija - poručio je Milošević. 

VEZANI TEKST - Idol mu zločinac Mladić: Vojin Pavlović traži ulicu u Srebrenici za negatora genocida Handkea

Pavlović je istakao da se Udruženje zalaže za to da je savez sa Rusijom najbitniji.

- Sva borba se zasniva da smo protiv NATO-a i Evropske unije. Iazbrali smo jedno specifično ime, nama drago, to je Slobodan Milošević. Ne želimo nikakav razgovor sa protivnicima RS-a i Rusije, a to su naši najveći politički neprijatelji NATO i EU - rekao je Pavlović. 

Pravni savjetnik Udruženja je Mirko Blagojević, bivši državni zastupnik, danas advokat, kojeg je u ratu ratni zločinac Vojislav Šešelj imenovao za četničkog vojvodu. On je rekao da je ponosan na "današnji skup i da se nadaju da će Rusija veoma brzo postići zacrtane ciljeve". 

Vojina Pavlovića odlično poznaju Bošnjaci Podrinja jer je godinama bio odbornik SRS Vojislav Šešelj u Skupštini općine Bratunac. Ovo udruženje je tražilo i  promjenu naziva glavne ulice Maršala Tita u ulicu Petera Handkea, negatora genocida. 

Udruženje Istočna alternativa ostat će zapamćeno i po lijepljenju plakata sa slikom Vladimira Putina prije dženaze u Potočarima, kako bi se poslala poruka svima koji dolaze na obilježavanje godišnjice genocida. Zbog toga je Pavloviću i suđeno u Srebrenici jer je nedozvoljeno lijepio plakate.   

Nekoliko godina prije, tačnije 2011. Vojin Pavlović je izbačen kao odbornik sa sjednice Skupštine općine u Bratuncu jer je donio sliku zločinca Ratka Mladića, koju je stavio na sto ispred sebe i nije je želio skloniti. Zbog toga je sjednica prekinuta, te je nastavljena naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.