open-navfaktor-logo
search
Nakon pisanja medija
Slijede kontrole rent-a-car agencija: Neće biti blokade Međunarodnog aerodroma Tuzla
Taksisti i radnici rent-a-car agencija sutra neće blokirati prilaz Međunarodnom aerodormu Tuzla (MAT), potvrdio je predsjednik Udruženja "Živinice taksi" Safet Šehić.
27.05.2021. u 14:31
get url
text
Međunarodni aerodorm Tuzla

Podsjećamo, blokada je najavljena zbog nelojalne konkurencije pojedinih firmi koje obavljaju prevoze putnike bez licenci i potrebnih dozvola, odnosno da vrše cestovni prijevoz putnika pod krinkom rent-a-cara.

- Na taj problem ukazujemo već šest godina, ali do danas nije riješen. Dat ćemo neko vrijeme da vidimo hoće li nešto biti poduzeto, ukoliko sve ostane isto, onda ćemo ići s blokadom prilaza MAT-u - kaže Šehić za Faktor.

VEZANI TEKST-Taksisti i rent-a-car agencije najavljuju blokadu ceste koja vodi ka Tuzlanskom aerodromu

Nakon što su se rent-a-car kuće i taksisti iz Tuzle i Živinica obratili medijima i najavili blokadu MAT-a, reagiralo je resorno kantonalno ministarstvo. Naime, jučer je održan sastanak ministra trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona (TK) Hamze Bešića s taksistima iz Živinica i Tuzle, rent-a-car agencijama koje rade na MAT-u, predstavnicima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva unutrašnjih poslova TK i Grada Živinica.

- Na sastanku je dogovoreno da će u narednim danima biti intenzivirana kontrola ispunjavanja svih postojećih zakonskih uslova, kao i rada rent-a-car agencija. Također, Ministarstvo će, prema Federalanom ministarstvu prometa i komunikacija, inicirati izmjenu i dopunu Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, a u cilju preciziranja i definisanja dodatnih odredbi koje se odnose na rent-a-car i taksi prijevoz, a radi eliminisanja nelegalnog rada u navedenim oblastima i sprečavanja zloupotrebe postojećih zakonskih odredbi - saopćeno je iz Minisartva nakon sastanka.

Podsjećamo, nelegalan prijevoz obavlja se tako da se nakon slijetanja aviona prikuplja osam putnika, a putnik koji posljednji dođe potpisuje se kao vođa o organizirane grupe putnika te se tako pokušavaju zaobići odredbe zakona. Dakle, prave se fiktivne grupe putnika, a kasnije svako izlazi gdje mu odgovara, kao da se radi o cestovnom prijevozu putnika.

Po Zakonu o cestovnom prometu FBiH taksi prijevoz mogu obavljati vozila koja uz vozača primaju maksimalno četiri putnika. Rent-a-car usluge, po istom zakonu, mogu se vršiti vozilom koje uz vozača ima četiri, a maksimalno sedam putnika, a u zakonu izričito stoji da "korisnik rent-a-car vozila ne može vršiti javni prijevoz iznajmljenim vozilom".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.