open-navfaktor-logo
search
Nastavak sjednice
Skupština KS "oborila" izvještaje zdravstvenih ustanova: SDA i DF nisu učestvovali u "sječi glava"
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo nisu usvojeni izvještaji zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, a koji su razmatrani na prethodnoj sjednici Skupštine KS.
17.06.2021. u 09:57
get url
text

Iako je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić na početku kazao da sjednici prisustvuje 28 zastupnika, tokom glasanja zabilježeni su glasovi 21 zastupnika.

Zastupnici SDA i DF-a nisu htjeli prisustvovati sjednici, oni su ovo glasanje bojkotirali.

- Zastupnici SDA nisu željeli da učestvuju u sramnom obaranju izvještaja zdravstvenih ustanova koji su iznijeli najveći teret trećeg vala pandemije i očito im se tako "Trojka" zahvalila - kazala je za Faktor zastupnica Jasmina Biščević-Tokić. 

Istakla je kako neće podržavati političku smjenu najhrabrijih ljudi. 

- Klub SDA se zahvaljuje svim direktorima i uposlenicima tih zdravstvenih ustanova jer su se borili protiv COVID-19 izlažući svoje živote, a i svoje porodice - dodala je Biščević-Tokić.

Zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić kazao je kako je ovakvim glasanjem napravljena sramota, te da je zadovoljstvo što je na drugoj strani.

- Upravo je vladajuća većina oborila izvještaje zdravstvenih ustanova za 2020. godinu, a koje su iznijele teret pandemije. Treba, valjda, postaviti političke direktore. Izvještaj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć je, također, oboren i time su stvorili pretpostavke za smjenu dr. Adema Zalihića.

Nema tu puno naroda, a ni pravde Boga mi, samo politika, kako smo i navikli u Kantonu Sarajevo posljednjih 10 godina pod vodstvom istih ljudi. Klub SDA, naravno, nije želio učestvovati o ovoj političkoj sječi glava i napustili smo sjednicu. Kvorum na sjednici, s obzirom na to da njihovi zastupnici ne dolaze na sjednice, valjda kako ne bi učestvovali u ovom nečasnom glasanju, sačuvao im je SBB - napisao je zastupnik Haris Zahiragić. 

VEZANI TEKST - Konaković snimao zastupnike na hodniku, Zahiragić snimao Konakovića

Izostanak sa sjednice su opravdali Sabahudin Delalić, Neira Dizdarević, Mirza Čelik i Fahrudin Pecikoza.

Na današnjoj sjednici nisu usvojeni izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2020. godinu, JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo za 2020. godinu, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo za 2020. godinu, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo za 2020. godinu, JU Apoteke Sarajevo za 2020. godinu, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za 2020. godinu, te Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2020. godinu.

Usvojen je samo izvještaj o finansijskom poslovanju JU Psihijatrijska bolnica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.