open-navfaktor-logo
search
Težak 490,7 miliona KM
Skupština bez rasprave usvojila nikad veći budžet Tuzlanskog kantona
Skupština Tuzlanskog kantona (TK) usvojila je danas Prijedlog budžeta TK za 2022. godinu, u nikad većem iznosu, bez rasprave zastupnika. Za budžet je glasalo 18 zastupnika, dok su ostali zastupnici napustili sjednicu ili nisu glasali.
22.12.2021. u 13:26
get url
text
Detalj sa sjednice Skupštine TK
Detalj sa sjednice Skupštine TK

Razlog za neglasanje opozicije je to što je dio zastupnika bio van sale kada je predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić upitao ima li prijavljenih za raspravu. Niko se nije prijavio i onda je rasprava okončana. Ilić nije naknadno dao priliku za raspravu, što je iritiralo opoziciju i oni su prvo odbili glasati, pa su nakon što je zatraženo pojedinačno izjašnjavanje napustili sjednicu.

Ministra finansija Vedran Lakić iznio je detalje Prijedloga budžeta u kojem prihodi i rashodi iznose 490,7 miliona KM.

- Prihodi iznose 490,7 miliona KM i veći su 9,5 posto od zadnjeg rebalansa budžeta, a 13 posto u odnosu na početni budžet iz 2021. godine. Najveća stavka u budžetu iznosi 302,7 miliona KM, a to su plaće i naknade korisnika budžeta, na šta ide 61,69 posto budžeta. Na toj poziciji imamo povećanje od 11,69 miliona KM - rekao je ministar Lakić.

Vlada TK nedavno je postigla dogovor sa sindikatima zaposlenih u oblasti obrazovanja čime će izdaci za ovu oblast biti povećani za više od 10 posto.

- Za oblast obrazovanja u budžetu je izdvojeno 213,2 miliona KM, a povećanje na ovoj stavci iznosi 20,2 miliona KM u odnosu na početak 2021. godine - naveo je Lakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.