open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Skopljaković: HDZ od izbora 2018. blokira formiranje Vlade FBiH, a sada Čović drugima spočitava blokadu
Da li i zbog gromoglasne šutnje mladi odlaze iz ove zemlje, pita se predsjednik Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine Božo Skopljaković.
27.04.2022. u 09:11
get url
text

- Politički potezi koji se povlače sve ove godine, a posebno posljednjih mjeseci, sedmica i dana idu toliko nisko da većina običnih građana u BiH ostaje bez teksta i tako izostaje zdrava kritika svega što nam rade. Obični građani mogu ostati bez teksta i kritike, ali da ova zemlja ostane bez gromoglasnog povika akademske zajednice, učenih i priznatih osoba, to je teško razumjeti - navodi Skopljaković.

Ističe da HDZ još od završetka izbora 2018. godine blokira formiranje Vlade Federacije BiH, "a sada predsjednik HDZ-a Dragan Čović spočitava drugima da blokiraju rad institucija, a mi šutimo".

VEZANI TEKST - Za Čovića SDA izvor krize, SNSD nije kriv nizašta

- Glas Martina Raguža bio je odlučujući da se prije četiri godine uvedu nove tehnologije na biračka mjesta, kako bi se spriječile krađe i gle čuda, "nositelji europskih vrijednosti" odlučili su se ne glasati za te izmjene i tako jasno dali do znanja da su oni za krađu. To isto gledamo i ovih dana te se izmišljaju različiti razlozi kako bi se opravdala i nastavila krađa, a mi šutimo - poručuje Skopljaković.

Napominje da je u posljednje vrijeme riječ konstitutivni toliko u opticaju da se istrošila do te mjere i prerasla u konstruktivni. Konstruktivni za razaranje i omalovažavanje države BiH gdje su se ujedinile domaće i strane snage.

- Pa zar smo tako kratkog pamćenja da smo zaboravili da je Ustavni sud BiH 2000. godine donio odluku po apelaciji Alije Izetbegovića prema kojoj su "Hrvati, Srbi i Bošnjaci konstitutivni na teritoriji cijele BiH", a u kojoj stoji kako je "konstitutivnost natkrovljujuće načelo Ustava BiH". "Za" su glasali bošnjačke i strane sudije, dok su hrvatske i srpske glasali protiv. Sudije Hrvati glasali su protiv konstitutivnosti Hrvata na cijelom prostoru BiH. Šta bi bilo da je glasano suprotno, Hrvati bi sada bili nacionalna manjina, pa ko je ovdje izdajnik hrvatskih interesa i ko je naložio hrvatskim sudijama da glasaju protiv konstitutivnosti, a mi i dalje šutimo - navodi Skopljaković i dodaje:

- Da smo sve ove godine bili iskreno konstruktivni koliko smo lažno konstitutivni, Bosna i Hercegovina bi danas bila pred vratima EU-a, a ne ovakva rastrgana i razapeta u trokutu Sarajevo - Zagreb - Beograd. Može li se vjerovati nekada žestokim protivnicima, a danas licemjernim zagovarateljima konstitutivnosti sa figom u džepu?

Navodi da su Milanović i Plenković posljednjih sedmica više izgovarali riječ konstitutivnost nego sve ove godine koliko su u politici, te da zdrav razum nalaže da se upitamo zašto?

- Država Bosna i Hercegovina je nikakva i nefunkcionalna, nikada nećete ući u NATO jer dozvolu trebaju dati svi, kazao je Milanović. A sada trpi Finska i Švedska jer navodno niti njima se neće omogućiti ulazak u NATO dok se u BiH ne izmijeni Izborni zakon. Je li ovo domoljublje spram Bosne i Hercegovine ili je патриотизам. Gospodo, pozivam Vas, da Vi i Vaši dužnosnici, koji zajedno sa Vama vode Hrvatsku pogledate serijal koji se emitira na HRT-u, emisija se zove Apsurdistan. U tom serijalu sadržan je sav jad i bijeda politike koja Hrvate tjera u egzodus jer nisu u mogućnosti ostvariti svoja prava u svojoj domovini. Šta imaš gledati trn u oku svoga brata kad u vlastitom oku ni brvna ne opažaš? Slobodan čovjek naći će načina da izrazi svoje nezadovoljstvo spram onog što mu se dešava, a robovi politike uvijek će tražiti izgovor za nedjelovanje - zaključio je Skopljaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.