open-navfaktor-logo
search
Washington
Skandal Bidenove administracije: Kako je Sali Berisha dospio na crnu listu i šta s tim ima korumpirani čovjek iz FBI-a?
Skandal koji potresa Washington i administraciju predsjednika Josepha Bidena, a nakon hapšenja bivšeg visokog dužnosnika u FBI-u, 54-godišnjeg Charlesa McGonigala, dobija nove obrise. McGonigal je prije par mjeseci uhapšen u New Yorku zbog primanja mita i veza s ruskim oligarhom i poznatim Putinovim saveznikom Olegom Deripaskom, protiv kojeg su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije.
22.03.2023. u 13:07
get url
text
Sali Berisha

Narkoposlovi, Rama i Washington

Sada kada republikanci imaju tijesnu kontrolu nad Zastupničkim domom, GOP (Grand Old Party, Republikanska stranka) s guštom istražuje Bidenovu administraciju, piše The Washington Examiner.

Ipak, izgleda da republikanci nisu primijetili jedan veliki vanjskopolitički skandal. 

Kao što sam nedavno izvijestio, piše autor teksta John Schindler, rastući skandal u vezi sa penzionisanim visokim zvaničnikom FBI-a Charlesom McGonigalom možda je najgori u historiji Biroa. Više izvora mi je reklo da je McGonigal, dok je još radio u FBI-u kao šef kontraobavještajne službe u New Yorku, uzdrmao balkanske poslovne ljude, većinom Albance, u smjeloj političkoj korupcijskoj šemi vrijednoj više miliona dolara.

McGonigal je očigledno izveo ovu prevaru bez presedana u saradnji sa albanskim premijerom Edijem Ramom, čija Socijalistička partija vlada tom malom zemljom deceniju, piše taj američki medij. Suprotno Raminom brižljivo njegovanom imidžu kao proameričkom NATO borcu, pa čak i borcu ​​protiv korupcije, tokom njegove vladavine, Albanija je zapravo postala vodeća narkodržava u Evropi. Kako je objavio Washington Examiner, Ramina Albanija je izrasla u analogiju Panami Manuela Norijege 1980-ih. Iz bilo kojeg razloga, izgleda da Bidenovu administraciju nije briga.

Sada drugi počinju da primjećuju, navodi Washington Examiner.

VEZANI TEKST - SDA: Umjesto ponavljanja teških i neistinitih optužbi tražimo da Ambasada SAD objavi dokaze

Ove sedmice, Financial Times je izvijestio o Raminom pogrešnom upravljanju, dajući suptilne naznake zabrinjavajućih događaja iza kulisa, napominjući da je "Ramina reputacija u inostranstvu također bila ukaljana njegovim kontaktima sa kompromitovanim zvaničnikom za provođenje zakona u SAD-u", tj. sa McGonigalom, "optuženim da je pomogao albanskom lideru da progoni političke rivale." Izdanje je nježno primijetilo da mnogi prosječni Albanci "vjeruju da vlada sarađuje sa trgovcima drogom".

I ljudi bi trebali početi pitati zašto se Washington trudi braniti Raminu narkoprijateljsku vladu od njenih kritičara.

Miješanje u unutrašnja pitanja

Poslovi sa drogom nisu najgora stvar. Albanija je saveznik SAD-a i cijenjena članica NATO-a, ali se Bidenova administracija više puta miješala u unutrašnju politiku prijatelja i saveznika iz razloga koje je teško dešifrirati, navodi Washington Examiner.

U srcu skandala je Sali Berisha, bivši predsjednik i premijer Albanije. Iako je Berisha oslonac Demokratske stranke desnog centra, Sjedinjene Države su ga sankcionirale 2021. godine zbog navodne korupcije. Pokušaj da se nađe nekorumpirani političar u Albaniji je izazovan, piše John Schindler i pita da li iko misli da su Beriša i njegove demokrate korumpiraniji od Rame i njegovih socijalista. Većina bi rekla da su manje, zaključuje novinar. 

VEZANI TEKST - Mehmedagić: Optužbe protiv mene su neistinite, da postoje dokazi bili bi prezentirani javnosti

Financial Times je nagovijestio šta se ovdje događa: "Berisha, bivši predsjednik i premijer, tvrdio je da je njegovo stavljanje na crnu listu SAD-a 2021. rezultat Raminih navodnih kontakata s McGonigalom. Odluka SAD-a, 'osam godina nakon što sam napustio vlast (…) je u potpunosti zasnovana na lobističkoj moći Edija Rame'". Iako je McGonigalova balkanska priča započela pod Trumpovom administracijom, Bidenova Bijela kuća je nadgledala dublju i sumnjiviju američku intervenciju u albanskoj politici kako bi pomogla Rami i kompromitirala Berishu. Uzmimo slučaj Yllija Ndroqija, albanskog medijskog magnata i kritičara Rame, kojeg je Washington sankcionirao (zbog navodnog "destabilizirajućeg ponašanja"), a zatim su mu socijalisti zaplijenili TV stanicu zbog navodne korupcije.

Ndroqi dalje tvrdi da su ga njegovi politički neprijatelji u Albaniji, uključujući Raminog saveznika Erjona Veliaja, gradonačelnika glavnog grada Tirane, maltretirali tvrdeći da iza socijalista toji Washington punom snagom. Prema Ndroqijevom izvještaju, Veliaj mu je zaprijetio daljnjom odmazdom Amerikanaca. 

Ndroqijeve tvrdnje nisu izolovani incident. Američke diplomate prijetile su Albancima, kao i Amerikancima koji su za Berishu, da se izlažu nedefiniranoj pravnoj opasnosti ako ustraju u kritiziranju Rame i socijalista.

VEZANI TEKST - Murphy: Bude li se blokiralo formiranje vlasti, imamo kapacitet preduzeti odgovarajuće aktivnosti

Naredba ambasadorice medijima

Što je najgore, u oktobru 2021, ambasadorica SAD-a u Albaniji Yuri Kim je direktno rekla vlasnicima albanskih medija da moraju prekinuti na nacionalnim TV izvještavanja koja su kritična prema premijeru Rami, ali i ona koja su povoljna za Berishu. Više izvora potvrđuje da se ovaj sastanak dogodio i šta je Kim prijetila. Otkad je prihvatljivo da bilo koji američki diplomata govori strancima, posebno u prijateljskoj savezničkoj zemlji, šta oni simiju, a šta ne smiju? Upitan za komentar, glasnogovornik State Departmenta je izjavio da "nema istine u ovim tvrdnjama o ambasadorici Kim", piše Washington Examiner.

Ništa od ovoga se ne može objasniti na normalan način. Izvan nevažnih rubova, albanska politika je čvrsto proamerička i pro-NATO. Bez obzira na to da li su na vlasti demokrati ili socijalisti, politika Tirane prema Washingtonu i Briselu će ostati nepromijenjena. Zašto je onda Bidenova administracija toliko odlučna da gura jednu albansku političku stranku na račun druge?

John R. Schindler, autor teksta u Washington Examineru, je radio u Agenciji za nacionalnu sigurnost SAD-a kao viši obavještajni analitičar i kontraobavještajni oficir.

VEZANI TEKST - Nakon hapšenja bivšeg agenta FBI-a; Cikotić: Niko od američkih zvaničnika od mene nije tražio novac

U optužnici protiv korumpiranog bivšeg agenta FBI-a Charlesa McGonigala, kako je ranije objavio Washington Post, spominju se i državljani Bosne i Hercegovine, kao "osoba C" i "osoba D", od kojih je uhapšeni bivši agent FBI-a tražio pola miliona američkih dolara za organizovanje sastanaka sa američkim diplomatama.

Navodi se da je "osoba "C" bh. državljanin bio savjetnik člana Predsjedništva BiH i bivši ministar odbrane BiH". "Osoba D", stoji u optužnici, je bh. državljanin, osnivač i direktor farmaceutske kompanije u Bosni i Hercegovini. Bh. mediji su o ovome pisali krajem januara. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.