Sjednica 5. marta: Zastupnici Skupštine KS traže hitnu proceduru za smjenu Konakovića i Vlade

objavljeno: 21.02.2018. u 20:13

Radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo zakazana je za 5. mart. Na dnevnom redu naći će se, između ostalog, i tačka pod nazivom "Utvrđivanje datuma održavanja sjednice Skupštine Kantona Sarajevo u vezi Prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo".  

Hitno pokretanje procedure za glasanje o nepovjerenju Vladi KS uputilo je trinaest zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo.

U Prijedlogu za glasanje o nepovjerenju Vladi i premijeru Konakoviću navodi se, između ostalog, da je Elmedin Konaković "svojim djelovanjem izgubio povjerenje stranke koja ga je predložila, kao i povjerenje parlamentarne većine u Skupštini Kantona Sarajevo".

- Na taj način učinio je upitnim dostojnost vršenje funkcije premijera Kantona Sarajevo, ali i djelovanje kompletne Vlade Kantona Sarajevo, kao kolektivnog organa, na čijem je čelu - navode zastupnici koji su pokrenuli zahtjev za smjenu.

Skupština KS će na narednoj sjednici 5. marta tek utvrditi datum održavanja sjednice na kojoj će se tematizirati pitanje smjene Konakovića i kantonalne Vlade. No, očekuje se da će se to desiti veoma brzo, možda već u prvoj polovini idućeg mjeseca.