open-navfaktor-logo
search
Sindikat obrazovanja KS
Sivro: Maćehinski odnos ministrice prema vrtićima, štrajk ako ne da saglasnost za produženje ugovora o radu
Sindikat osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo zatražilo je od Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo da hitno da saglasnosti za produženje ugovora o radu zaposlenicima Javne ustanove Djeca Sarajeva, a u protivnom će biti pokrenuta procedura organizacije štrajka, saopćeno je iz ovog sindikata.
20.02.2023. u 14:16
get url
text

Kako su istakli, dobili su dopis JU Djeca Sarajeva da je šest radnika prestalo s radom jer resorno ministarstvo nije dalo saglasnost za produženje ugovora o radu na period od 120 dana. Zahtjev za saglasnost je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS dostavljen 6. februara, zajedno sa spiskom radnika kojim u skorije vrijeme istječe ugvoor na određeno, ali nisu dobili nikakav odgovor. Nadalje se navodi da je, osim toga, v. d. direktorice JU Djeca Sarajeva Jasmina Magoda razgovarala sa resornom ministricom Naidom Hota-Muminović i ukazala na problem koji će se desiti ukoliko ne dobiju saglasnost na produženje ugovora.

- Sindikat se u prethodnom periodu više puta obraćao resornom minstarstvu po pitanju rješavanja problema u JU Djeca Sarajeva Sarajevo i svaki put smo dobili odgovor da nije do Ministarstva, da Ministarstvo uvijek pozitivno odgovori kada je u pitanju davanje saglasnosti za bilo koje radno mjestu u pomenutoj ustanovi ukoliko je ona neophodna, a zapravo, stvarnost je nešto drugo.

Ukoliko se radnicima ne produže ugovori, pojedine odgojne grupe ostaju bez odgajatelja, gdje se djeca miješaju sa drugom odgojnom grupom. Odgajatelj, koliko god bio sposoban, nije u mogućnosti istovremeno brinuti o dvije odgojne grupe, i na ovaj način se gubi smisao vrtića jer vrtić nije čuvanje djece nego odgajanje.

Vjerovali smo da ministrica želi dobro djeci koja svakodnevno borave u vrtićima i da želi da rastereti radnike pomenute ustanove, ali smo se po ko zna koji put ponovo razočarali. Moramo priznati da se maćehinski odnos prema djeci vrtića, a i prema radnicima, nastavlja.

Imajući u vidu naprijed navedeno od Ministarstva smo zatražili da hitno i bez odlaganja uputi saglasnost za produženje ugovora, čime bi se bar približno riješio problem s kojim se već nekoliko godina susreću radnici u JU Djeca Sarajeva Sarajevo. Ukoliko se ne postupi po našem zahtjevu, Sindikalna podružnica JU Djeca Sarajeva Sarajevo će pokrenuti proceduru oko organizacije štrajka, a Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će snositi posljedice - navedeno je u saopćenju Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH–Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo, kojeg je potpisao predsjednik Saudin Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.