Subota, 08.08.2020.

Kultura sjećanja

Širi se kompleks Memorijalne šume 8.372 kod Goražda

FOTO: AA

U četvrtak otvaranje Botaničke bašte s vještačkim jezerom i vidikovcem 

Kompleks "Memorijalne šume 8.372" u mjestu Posestra kod Goražda dobio je i informativno-edukativnu kuću i dječije igralište, a u četvrtak će biti otvorena i botanička bašta, vještačko jezero i vidikovac. Na ovaj način prostor o kojem je do unazad nekoliko godina malo ko vodio računa pretvoren je u idealnu destinaciju za cjelodnevni izlet, posebno u sparnim, ljetnim danima.

Posredstvom PIU šumarstva i poljoprivrede Ministarstva vodoprivrede i šumarstva FBiH, uređenje prostora, izgradnju novih objekata i sadnju botaničke bašte, sa 72.228 KM, finansirala je Svjetska banka, kaže za Anadolu Agency (AA) Zibija Mehić, šefica Sektora za uzgoj i zaštitu šuma u Javnom preduzeću "Bosanskopodrinjske šume" iz Goražda.

Botanička bašta prostire se na oko 3.000 kvadratnih metara i sadrži oko 300 sadnica 50 različitih vrsta drveća.

-Sve je zasađeno u odgovarajućem rasporedu, svaka sadnica ima svoj naziv, latinski i naš, te naravno porijeklo odakle potiče ta vrsta drveća. U botaničkoj bašti izgrađene su i staze kojima se može doći do svake vrste pojedinačno, a i jedno vještačko jezerce koje bi upotpunilo sadržaj botaničke bašte - navodi Mehić.

Sadnja svake sadnice pojedinačno ima višestruk značaj, ali u kompleksu na Posestri učenici će imati priliku da vide i pojedine sorte kojih nema ili su rijetke na ovom području.

-Mi smo planirali da ovdje zasadimo i sve naše poznate vrste drveća, da ljudi, pogotovo mladi i djeca, mogu da vide to sve na jednom mjestu. Recimo naše vrste su javor, jasen, plemeniti liščari, brijest, a od ostalih vrsta izdvojila bih recimo ginkgo biloba, koji je porijeklom iz Kine. Onda imamo katalpu, japansku trešnju. To su neke dekorativne vrste, imaju lijepe cvijetove pa smo ih zato i odabrali da budu u ovoj bašti - dodaje Mehić.

U projekte na prostoru Memorijalne šume 8.372 do sada je uloženo oko 300.000 maraka, pored Svjetske banke podržali su ih i Fond za zaštitu okoliša FBiH i Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, a svim radovima je rukovodilo ili ih je i samo izvodilo JP "Bosanskopodrinjske šume". Sve je počelo sadnjom Memorijalne šume, jedinstvenim projektom kojim Goražde nastoji sačuvati sjećanje na genocid u Srebrenici. Prema ideji muftije goraždanskog Remzije efendije Pitića, Memorijalnu šumu, od marta 2016. do aprila 2018. godine, zasadili su građani Goražda i BPK, Srebrenice, Sarajeva, Tuzle, Visokog, Srebrenika i drugih bh. gradova. Svako od njih po jednu sadnicu. Sadnice smrče, jasena i divlje trešnje trajno simbolizuju svakog ubijenog muškarca, ženu i dijete u genocidu iz jula 1995., a centralni dio zauzima veliki kameni Cvijet Srebrenice. 

-Ovim projektom doprinijeli smo vlastitom uzdizanju, uzdizanju naroda koji će izgraditi kulturu sjećanja - kaže muftija Pitić i dodaje:

"Bilo je zadovoljstvo čuti reakcije svih ljudi koji su ovdje dolazili, pogotovo naših prijatelja, naših majki Srebrenice iz udruženja koja su bila ovdje s nama tokom cijele akcije. Naše pamćenje onoga što se dogodilo, a što je Međunarodni sud presudio kao genocid u Srebrenici, je naša generacijska obaveza i mi smo cijenili da jedan ovakav projekat koji je u stvari živo sjećanje na šehide Srebrenice jeste naša generacijska obaveza i da to ostavimo iza sebe onima koji će doći".

Sretan je i zahvalan zbog toga što se projekat razvija dalje, jer radi se o poslovima koji nisu skupi a imaju višestruki značaj. Muftija goraždanski posebno je zahvalan radnicima i direktoru JP "Bosanskopodrinjske šume" bez kojih do sada urađeno ne bi bilo moguće.

-Ideja je nastala u Adani kod udruženja naših Bošnjaka, starih Bošnjaka koji su nekada otišli odavde i žive tamo. Oni su prvi počeli pričati priču o Memorijalnoj šumi. Mi smo to prihvatili, preuzeli od njih, a oni još to nisu realizirali, tako da ne radi uvijek onaj ko hoće nego kome je suđeno - kaže Remzija efendija Pitić.

Projekat u selu Posestra ima i izuzetan ekološki značaj, jer u period devastacije šuma ne treba posebno naglašavati koliko vrijedi uzgoj svakog stabla. Kompleks postepeno postaje i popularno izletište, jer posebno u danima vikenda u Posestru dolaze desetine izletnika koji pod izgrađenim šadrvanima, na vidikovcu i uz prostore za roštilj uživaju na svježem zraku. U planu je postavljanje solarnih panela, kako bi cijeli kompleks dobio i rasvjetu, a očekuje se da lokalne vlasti izdvoje sredstva za izgradnju kvalitetnije ceste kojom bi do Memorijalne šume 8.372 mogli stizati i autobusi.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh