open-navfaktor-logo
search
Akcija "Pero"
SIPA uhapsila delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH i šefa Odsjeka za droge MUP-a USK
U toku dana također će biti ispitano 14 osumnjičenih zaposlenika PU "Vita Plus" Cazin i "Visoke međunarodne škole" Cazin
09.12.2019. u 11:00
get url
text

U nastavku akcije "Pero", kojeg pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provode na području Krajine, uhapšeni su  zastupnik u Skupštini USK i šef Odsjeka za droge u Ministarstvu unutrašnjih poslova USK, potvrđeno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Nezvanično, uhapšeni su zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Rasim Pajić (A-SDA), te šef Osjeka za droge u MUP-u USK Alaga Čaušević.

Sumnjiče se za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje dara ili drugog oblika koristi radi trgovine utjecajem, te pranje novca.

Na teret im se stavlja postojanje osnova sumnje da su koristeći svoj službeni položaj i utjecajni položaj posredovali da odgovorna osoba u pravnom licu izvrši službenu radnju, te podstrekavali na izradu lažnih javnih isprava – diploma bez provođenja nastavnog procesa i bez stvarnih i zakonitih provođenja prekvalifikacija za treća lica, s ciljem da se ovako stečene diplome upotrijebe kao prave.

- Ove osobe će u toku današnjeg dana biti kriminalistički obrađene od pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, nakon čega će biti predate postupajućem tužiocu koji će ih ispitati - kazala je glasnogovornica Tužilaštva USK Irena Marjanović Čavkić.

U toku dana također će biti ispitano 14 osumnjičenih zaposlenika PU "Vita Plus" Cazin i "Visoke međunarodne škole" Cazin.

- Ove osobe su obuhvaćene proširenom istragom u predmetu "Pero". Podsjećamo da je istraga inicijalno obuhvaćala 58 fizičkih i pravnih lica, te da je ista sada proširena na ukupno 72 lica zbog organiziranog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza - kazala je Čavkić.

Podsjetimo, pripadnici SIPA-e su 13. novembra u akciji "Pero" uhapsili bivšeg delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH i nekadašnjeg generalnog sekretara A-SDA Admira Hadžipašića.

Tada su uhapšene 22 osobe, a deset ih je pritvoreno.

U međuvremenu je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Unsko-sanskog kantona privremeno zabranilo rad "Visokoj međunarodnoj školi" Cazin i Centru za obrazovanje odraslih "Vita Plus".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.