open-navfaktor-logo
search
Osumnjičen za mito
SIPA u nastavku akcije "Rudnik" uhapsila pripadnika MUP-a TK
U nastavku akcije kodnog naziva "Rudnik" pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros pretresaju stan i vozilo u Gračanici, a jedna osoba je uhapšena.
03.03.2021. u 08:42
get url
text

Kako nezvanično saznajemo, u pitanju je policajac, pripadnik Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona Enes B.

On se sumnjiči za primanje nagrade za trgovinu utjecajem.

Podsjetimo, u akciji "Rudnik" prije 15-tak dana su hapšeni Enver Bijedić, državni zastupnik i predsjednik stranke Socijelademokrati BiH, te Aziz Čačković, Amir Tursunović i Amir Sušić, sva trojica kadrovi te stranke, kao i privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić, vlasnici firme "Minning and Drilling" iz Gračanice.

Oni su pod istragom Tužilaštva TK zbog dodjeljivanje poslova ekploatacije na Tetimi firmi koja nema kapacitete za tu vrstu polsova.

Ugovor koji je pod lupom istražitelja je onaj potpisan 12. februara ove godine, a koji se odnosi na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina.

U pitanju je investicija vrijedna 5,5 miliona maraka. Ovaj posao je dodijeljen firmi Minning and Drilling d.o.o. Gračanica koja je osnovana u julu 2018. godine i koja je do kraja 2019. godine imala samo jednog zaposlenog radnika, te ukupni prihod u iznosu od 220 hiljada KM.

- Radi se o predmetu u kojem je prethodila višemjesečna istraga ovog Tužilaštva a odnosi se na nezakonitosti prilikom namještanja višemilionskog tendera za firmu iz Gračanice za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla, prilikom čega su više puta poništeni tenderi kako bi se pogodovalo ovoj firmi, što je okončano zaključivanjem ugovora sa ovom firmom koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova - kazao je ranije portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Svi koji su ranije hapšeni u akciji "Rudnik" pušteni su na slobodu uz mjere zabrane.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo traži od Suda da Enveru Bijediću zabrani obavljanje dužnosti državnog zastupnika

Općinski sud u Tuzli je ranije Bijediću izrekao mjeru zabrane posjećivanja i dolaska u Rudnik soli d. d. Tuzla. Amiru Tursunoviću izrečena je zabrana obavljanja dužnosti Predsjednika Nadzornog odbora Rudnika soli i zabrana posjećivanja i dolaska u Rudnik, a Azizu Čačkoviću zabrana obavljanja dužnosti v.d. direktora Rudnika i zabrana posjećivanja i dolaska u Rudnik.

Svim osumnjičenim određena je mjera zabrane međusobnog sastajanja ili sastajanja sa svjedocima i obavezno periodično javljanje u nadležnu policijsku stanicu.

Tužilac Ćazim Serhatlić jučer je u odnosu na Bijedića od Suda zatražio i da mu zabrani obavljanje dužnosti zastupnika u Parlamentu BiH do pravosnažnog okončanja postupka.

Kako nam je jutros kazao portparol SIPA-e Luka Miladinović, jutrošnji pretresi provode se po nalogu Tužilaštva TK i po naredbama Općinskog suda u Gračanici. 

- Uhapšena je jedna osoba zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela primanje nagrade radi trgovine utjecajem iz člana 383 KZ-a FBiH - precizirao je Miladinović. 

Uhapšeni policajac bit će sproveden u prostorije SIPA-e na krim-obradu, nakon čega će biti odlučeno o daljim mjerama koje će protiv njega biti preduzete. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.