open-navfaktor-logo
search
Nakon prijave
SIPA tražila, Vijeće ministara odgovorilo: Dostavit će svu dokumentaciju o nabavci vakcina
Vijeće ministara BiH dostavit će Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) informacije i dokumentaciju o, između ostalog, nabavci vakcina protiv COVID-19, a nakon prijave grupe građana.
22.04.2021. u 15:48
get url
text
Sa sjednice Vijeća ministara BiH

- Vijeće ministara BiH dostavit će Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) informacije i dokumentaciju o poduzetim mjerama i aktivnostima u vezi sa pandemijom COVID-19 u BiH, uključujući i preduzete mjere osiguranja i nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva BiH protiv koronavirusa.

VEZANI TEKST - Doktor Bakir Nakaš saslušan u Tužilaštvu BiH

Ministarstvo civilnih poslova će u saradnji sa institucijama koje su učestvovale u postupku osiguranja i nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva BiH protiv koronavirusa pripremiti i Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH dostaviti informaciju sa svim relevantnim dokumentima u vezi sa postupkom osiguranja i nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva BiH protiv COVID-19 – saopćeno je danas nakon sjednice Vijeća ministara.

Državna agencija za istrage i zaštitu je, postupajući po zahtjevu Tužilaštva BiH, nakon prijave grupe građana, zatražila od Vijeća ministara BiH određenu dokumentaciju u pogledu nabavke vakcina, počevši od 18. septembra 2020. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet i prikuplja informacije nakon što je primilo prijavu, koju je, u ime više osoba, uputio Bakir Nakaš, a zbog (ne)postupanja odgovornih osoba i teških posljedica pandemije COVID-19 po živote i zdravlje građana BiH.

U krivičnoj prijavi je navedeno da građani traže krivičnu odgovornost Zorana Tegeltije, Ankice Gudeljević, Fadila Novalića, Vjekoslava Mandića, zbog postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. septembra prošle godine do 18. marta 2021, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu osigurali direktnu nabavku vakcina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.