open-navfaktor-logo
search
Po naredbi Suda
SIPA ponovo u KCUS-u: Izuzimaju se dokumeti koje nisu uzeli prošli put
Pripadnici SIPA-e jutros su po naredbi Općinskog suda u Sarajevu ponovo došli u prostorije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
15.04.2021. u 10:45
get url
text

Kako nam je potvrdio portparol SIPA-e Luka Miladinović, radi se o nastavku aktivnosti od 8. aprila, a riječ je o privremenom oduzimanju predmeta, odnosno "određene dokumentacije koja tada nije izuzeta".

Kako saznajemo, dokumentacija koju izuzima SIPA-i je bila dostupna i prilikom nedavnog ulaska u prostorije KCUS-a, ali je nisu izuzeli te su iz SIPA-e došli sa nejasnim zahtjevom. Sve se odvijalo dok je šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju boravila u prostorijama Tužilaštva BiH gdje je govorila o tretmanu pacijenata. Iz KCUS-a su i tada, kako saznajemo, upozorili postupajuću inspektoricu da nisu izuzeli svu dokumentaciju koja se odnosi na predmet provjera. Današnje aktivnosti su zapravo dopuna u pogledu prikupljanja dokumentacije koja se odnosi na otpusna pisma svih bolesnika koji su bili u intenzivnoj njezi. 

Radi se, podsjetimo, o predistražnim radnjama u sklopu predmeta koji je formiran nakon medijskih napisa o navodnim pismima koja se odnose na liječenje Covid-pacijenata u KCUS-u.

Tužilaštvo KS je po službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anesteziologa sa KCUS-a uputila pismo menadžmentu ove ustanove, u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju Covid odjela.

Pripadnici SIPA-e, osim iz KCUS-a, ranije su izuzeli određenu dokumentaciju i iz Federalne uprave civilne zaštite i firme Verlab, koja je verifikovala respiratore ACM 812 A, čije se korištenje problematizira.

Po nalogu Tužilaštva KS, federalni zdravstveni inspektori 6. aprila 2021. su pokrenuli inspekcijski nadzor na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Nakon što su sačinili sveobuhvatan izvještaj o postupanju i nalazima federalnih inspektora s pratećom dokumentacijom dostavili su ga nadležnom Tužilaštvu na dalje postupanje, shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.