Mehmedagić je iz zgrade Ministarstva prevezen potom u prostorije za zadržavanja osoba lišenih slobode MUP-a KS. Tu će ostati 24 sata, a potom će biti predat u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine, gdje također ostaje 24 sata. Konačnu odluku o eventualnom pritvoru donosi Sud Bosne i Hercegovine. 

Ukoliko se takvo što dogodi, onda prema Zakonu o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, zamjenik generalnog direktora obavlja dužnost generalnog direktora. 

VEZANI TEKST - Zatražene mjere za Tadić zbog neizvršavanja obaveza i odluka VSTV-a

U konkretnom slučaju to je Trifko Buha. 

Šta se može dogoditi?

Buha može, s obzirom kakva je konstelacija političkih odnosa u državi, ko zna do kada ostati kao vršilac dužnosti. A i ne mora, jer SNSD na toj poziciji želi vidjeti Ristu Zarića. Naravno, ne mora se dogoditi ni da Mehmedagiću bude određen pritvor, jer je Sud Bosne i Hercegovine taj koji donosi konačnu odluku. Nije Gordana Tadić niti Tužilaštvo BiH, koje je svim silama se trudilo da Mehmedagića strpa iza rešetaka.  

Po svemu sudeći, današnje hapšenje prvog čovjeka OSA-e predstavlja trku s vremenom, u kojoj je Tadić, kojoj se očigledno sprema uklanjanje s pozicije glavne državne tužiteljice, povukla osvetnički potez. Poruka je, prije nego što mene ukloni Visoko sudsko i tužilačko vijeće, ja ću ukloniti Mehmedagića. 

Jer, da se radilo kako je to uobičajena praksa, onda bi SIPA-a bila ta koja bi izvršavala naredbu Tužilaštva BiH, a ne MUP Kantona Sarajevo. I naravno, na vrijeme bi imali naredbu Suda BiH, a prema onome što su mediji objavljivali tokom dana, nje nije ni bilo.