Naglašavaju da svaki dodatni trošak koji se nameće poslodavcima automatski znači da će ga oni nadoknaditi "preko leđa" radnika, otpuštanjem, smanjenjem plaće ili neredovnim isplatama primanja radnicima.

- Radnici su i tako na rubu egzistencije, rade na nesigurnim radnim mjestima pa svaka najava o otpuštanju, a posljednjih dana smo ih čuli mnogo od poslodavaca, unosi dodatni nemir i nespokoj u njihove i živote njihovih porodica - kazali su iz Sindikata.

Predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović poziva Vladu Federacije BiH da počne raditi u interesu radnika, penzionera i svih ostalih građana te da počne donositi odluke kojima će zaštititi njihov ekonomski položaj i bar donekle ublažiti sve negativne posljedice pandemije koje trpe.

- Ne tako davno na ulici su bili rudari tražeći zaštitu svojih prava. Ako se ne promijeni stav JP Elektroprivreda BiH o poskupljenju cijene električne energije na ulici će se naći hiljade radnika iz industrijskog i uslužnog sektora. Ne mogu svi radnici u Federaciji BiH biti taoci želje Elektroprivrede BiH za ostvarenjem ekstra profita - saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.