Uskoro pregovori

Sindikat traži da najniža plaća u RS-u bude 600 KM

Objavljeno: 04.10.2019. u 13:33

Povećanje najniže plaće tiče se svih radnika, bez obzira na to da li rade u javnom ili privatnom sektoru, rekla je Mišić

FOTO: Ilustracija

Savez sindikata Republike Srpske (RS) traži da najniža plaća u tom bh. entitetu bude povećana s 450 na 550 KM, a zatim u prvom kvartalu naredne godine na iznos od 600 KM.

Predsjednica Sindikata Ranka Mišić je rekla da će time doći do povećanja primanja za one koji imaju najniže zarade, kao i da se time povećava zarada u realnom sektoru.

Najavila je pregovore s Vladom RS-a i poslodavcima o ovom zahtjevu.

- Povećanje najniže plaće tiče se svih radnika, bez obzira da li rade u javnom ili privatnom sektoru – rekla je Mišić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci,  ističući da bi to bio jedan od motiva za ostanak radnika u RS-u, iako nedovoljan.

Stav najveće političke strane u RS-u SNSD-a, iznesen jučer, jeste da traže od Vlade povećanje najniže zarade na 500 KM u narednoj godini.

Mišić kaže da je sindikalcima bitno da se plaće povećaju, bez obzira na to ko to predlaže.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije