open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Sindikat Kreke će tužiti Rudnik: Traže da sud poništi odluke o prekidu rada za 111 zaposlenih
Sindikat Rudnika uglja Kreka Tuzla jučer je na vanrednoj sjednici donio odluke kao odgovor na slanje 111 radnika na prekid rada. Oni su Općinskom sudu Tuzla uputili tužbu protiv rudnika Kreka, koji zastupa v.d. direktor Husein Trumić, koji je, uz prokuristu Adila Bešića, potpisao odluke o slanju radnika kući.
14.08.2021. u 07:49
get url
text
Sjednica Sindikata radnika Kreke

Podsjećamo, u odlukama o slanju radnika na prekid rada, predviđeno je da svaki radnik prima 60 posto svoje osnovne plaće isplaćene u posljednja tri mjeseca. Odluka je, prema objašnjenju menadžmenta, donesena zbog loših proizvodnih rezultata u posljednje vrijeme.

- U rješenju o slanju radnika na prekid rada nema pouke o pravnom lijeku, a nije precizno definiran ni rok trajanja prekida rada. Zbog toga smo, pored tužbe, uputili dopis direktoru i prokuristi da odluke o slanju radnika na prekid rada stave van snage, jer će biti odgovorni za svu štetu koju će ovo neminovno izazvati - kaže predsjednik Sindikata radnika Kreke Zuhdija Tokić.

Također, u tužbi koju je podnio Sindikat navodi se i da nije bilo pravnog osnova za određivanje naknade koju će radnici primati za vrijeme prekida rada. Zbog toga u tužbi traže da se odluka o prekidu rada i lista radnika koji se upućuju na prekid rada ponište.

Također, Sindikat je uz tužbu uputio i prijedlog za iodređivanje privremene mjere i mjere osiguranja kojima će se zabraniti primjena pomenutih odluka do donošenja presude.

Sindikat se obratio i Federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku Federacije Bosne i Hercegovine, od koga traži da obezbijedi izbor članova mirovnog vijeća u okviru kojega bi Sindikat i menadžment Rudnika Kreka mogli naći zajedničko rješenje.

Radnici Kreke, za 16. avgust najavili su stupanje u generalni štrajk, ali im je to onemugućeno privremenom mjerom, koju je zatražio menadžment rudnika u tužbi koju je također podnio Općinskom sudu Tuzla.

{$galerijaFotografija}

 

Kreka tužba Sindikat
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.