open-navfaktor-logo
search
Razmatraju mjere
Sindikalci: Vlada KS ne može tražiti od radnika da vakcinacija bude uvjet za dolazak na posao
Vlada Kantona Sarajevo i Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo razmatraju uvođenje restriktivnijih mjera za uposlenike javnih institucija, ustanova, u smislu dolaska na posao. Najavili su da sagledavaju mogućnost obavezne vakcinacije ili dokazivanja PCR ili drugim načinom testiranja svaka tri dana, da nisu pozitivni na koronavirus. Ili da radnici imaju dokaz da su prebolovali koronavirus. 
19.08.2021. u 15:55
get url
text

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović kaže da vakcinisanje nije obaveza da bi se pristupilo radnom mjestu.

- Mislim da je sama najava poprilično ishitrena u tom cijelom procesu, pogotovo imajući u vidu da uposleni u institucijama nemaju mogućnost izbora vakcine, i oni koji žele da se vakcinišu prisiljeni su da koriste vakcine koje su trenutno na stanju. Generalno, vakcinisanje ne može biti uvjet za dolazak na posao i to podrazumijeva izmjenu mnogih propisa iz radno-pravnih odnosa i mislim da sama najava je ishitrena bez razmišljanja o posljedicama – kazao je Šatorović.

Navodi da ne očekuje da će ovakva odluka biti podržana.

- Zemlje koje su lideri što se tiče vakcinacije nisu poduzeli takve mjere, još uvijek je vakcinacija na dobrovoljnoj bazi, a u KS nisu bili u mogućnosti svi da se vakcinišu ni do dana današnjeg i ne može biti lider u donošenju restriktivnih mjera za one koji nisu vakcinisani odnosno sprječavati ih da osiguraju svoju egzistenciju dolaskom na radno mjesto – kaže Šatorović.

Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo za Faktor je kazao kako tako nešto mora biti uređeno zakonom.

- To bi se moralo zakonom regulisati, a sve što nije zakonom regulisano to nije uredu. Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova i policijskih službenika, kod nas je otprilike nekih 70 posto uposlenika vakcinisano – kaže Ećo.

Navodi da će čekati konkretne odluke Vlade KS.

- Mislim da kod nas još uvijek nije vrijeme za takve odluke. Međutim, ja podržavam vakcinaciju i treba se vakcinisati pogotovo kada su u pitanju uposlenici u javnim institucijama zbog kontakta sa građanima – kazao je Ećo.

Adnan Himzanija, predsjednik Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u Federaciji BiH za Faktor kaže kako smatra da bi tek izmjenom zakonskih akata može doći i do takvih odluka Vlade.

- Moja je preporuka ljudima da se vakcinišu, ali mi ne možemo nikoga natjerati – kaže Himzanija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.