open-navfaktor-logo
search
Festival
Simboličnim puštanjem 36 golubova počelo otvaranje Sarajevske zime 2020
Simboličnim puštanjem 36 golubova pismonoša ispred Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu danas je počeo cjelodnevni program otvaranja 36. Međunarodnog festivala "Sarajevska zima 2020", dok će festival zvanično biti otvoren večeras na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo.
07.02.2020. u 12:56
get url
text

U prvom činu otvaranja festivala, kako ga je nazvao direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić, učestvovali su učenici sarajevskih škola, a uslijedio je obilazak izložbe radova, instalacija i performansa ukupno 33 umjetnika iz različitih dijelova svijeta. Ibrahim Spahić kazao je novinarima kako je ponosan i počašćen što danas počinje 36. "Sarajevska zima" uz prisustvo brojnih umjetnika, te kako festival svjedoči da je Sarajevo olimpijski grad, ne samo po Olimpijadi, već po svom duhu, kulturi i tradiciji.

-Sarajevo je grad takav kakav jest, on je jednostavno centar koji treba arkadijski momenat, a festival "Sarajevska zima" je arkadijski momenat Sarajeva - poručio je Spahić.

Podsjetio je kako će građani Sarajeva tokom naredna 43 dana, koliko traje festival, imati priliku uživati u nizu kulturnih i umjetničkih događaja, fantastičnim serijama filmova iz Turske, Japana, zatim će moći vidjeti briljantne igre, ples, muziku i fashion iz Indonezije.

-Na svakom koraku, u naredna 43 dana samo je jedna ideja, a to je poziv publici i građanima da se vrate motu festivala "Vrijeme za tebe - odaberi umjetnost" (Time for you: Pic Up Art) - zaključio je Spahić.

Tokom ostatka dana, između ostalog, će biti upriličena samostalna izložba "Akvareli Sarajeva" i promocija knjige Branka Popovića "Sarajevo" u galeriji "Roman Petrović", zatim koncert indijske muzike u Domu oružanih snaga, izložba "Nemam predstavu - Branislav Nušić u Sarajevu" u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, kao i brojni drugi sadržaji. Zvanično svečano otvaranje 36. Međunarodnog festivala "Sarajevska zima 2020" bit će upriličeno večeras u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo. Sarajevska zima 2020 će trajati do 21. marta 2020. godine.

Kako je ranije potvrđeno na festival je apliciralo 450 projekata, a izabrana su 123 projekta i pozvani su umjetnici iz više od 60 zemalja. Samo ceremoniji otvaranja prisustvovat će 67 umjetnika iz 67 zemalja, a program festivala će biti izveden na tačno 39 lokacija. Umjetnici iz različitih dijelova svijeta će u okviru festivala predstaviti sa svojim performansima iz oblasti muzike, opere, baleta, drame, savremenog plesa, cirkusa, uličnih performansa, književnosti, arhitekture, vizuelne umjetnosti, filma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.