open-navfaktor-logo
search
Raspodjela pozicija
"Šestorka" i zvanično postala "sedmorka": Nikšiću pripale čelne pozicije institucija u KS
Jedna od tih pozicija je i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, od koje je, sudeći prema posljednjoj objavi, ovaj zastupnik u međuvremenu odustao
22.08.2019. u 07:48
get url
text

Pozicije u javnim preduzećima i institucijama Kantona Sarajevo od sada se dijele sa brojem sedam. Vladajuća "šestorka" je i zvanično postala "sedmorka", s obzirom da je u raspodjelu izbornog plijena uključen i bivši član SDP-a i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić.

- Moram obavijestiti sve vas koji ste glasali za mene na prošlim izborima, a koji ste se pitali ili strahovali da li će SDP kapitalizirati na vašim glasovima nakon mog isključenja iz te partije, da je SDP do sada bio fer i da su svi izgledi da će pokazati da poštuju vašu političku volju, da prepoznaju vaš doprinos u formiranju trenutne vladajuće većine u Kantonu Sarajevo tako što će me, zajedno sa Bh. blokom i vladajućom koalicijom, uključiti kao ravnopravnog partnera u formiranje uprave jednog broja javnih preduzeća i institucija – napisao je Nikšić na društvenim mrežama.

To je, dodaje, pohvalan potez i zbog očuvanja većine u Skupštini Kantona Sarajevo, koja je dovedena u pitanje zbog postizanja koalicionog dogovora između SDA, Demokratske fronte i SBB-a.

Nikšić je, podsjećamo na ranije pisanje Faktora, od svojih donedavnih stranačkih kolega tražio nekoliko pozicija koje mu, smatra on, pripadaju na temelju izbornog rezultata. Jedna od tih pozicija je i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, od koje je, sudeći prema posljednjoj objavi, ovaj zastupnik u međuvremenu odustao.

Ono što će mu "pripasti" su, kako je kazao, pozicije u upravama jednog broja javnih preduzeća i institucija. Svoju podršku aktuelnoj skupštinskoj većini ovaj zastupnik je prethodno uvjetovao "dobijanjem" Sarajevogasa i Sarajevo-šuma, odnosno mogućnošću da na čelne pozicije tih preduzeća imenuje sebi bliske osobe.

Osim što "darežljivost" SDP-a u konkretnom slučaju ukazuje na zabrinutost unutar aktuelne vladajuće većine u vezi sa mogućnošću ostanka na vlasti, ona još jednom potvrđuje oprečnost deklarativnog opredjeljenja te vlasti u odnosu na postupke pri popunjavanju rukovodećih struktura.

Iako kontinuirano tvrde da će na čelne pozicije preduzeća i ustanova imenovati najsposobnije kadrove, očigledno je da je provođenje konkursnih procedura samo zadovoljavanje zakonske forme, a da se na pozicije u praksi imenuju stranački kadrovi ili osobe bliske vladajućoj koaliciji. Potvrdio je to upravo Nikšić tvrdnjom da će pozicije u upravama javnih preduzeća i institucija biti popunjavane najprostijom stranačkom raspodjelom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.