Petak, 02.06.2023.

Šest institucija BiH dobilo od revizora "mišljenje sa rezervom"

Revidirane su 74 institucije

Ured za reviziju institucija BiH završio je ciklus finansijskih revizija za institucije BiH za 2018. godinu. Revidirane su 74 institucije. Ured za reviziju vodiče i metodologiju koju primjenjuje temelji na Okviru standarda Međunarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucija te u izvještajima o finansijskoj reviziji daje dva odvojena mišljenja – pri čemu se prvo odnosi na tačnost, odnosno fer prikaz i istinitost finansijskih izvještaja, dok se drugo mišljenje odnosi na usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija institucija sa zakonima i drugim propisima kojima su iste regulirane.

Od revidirane 74 institucije, Ured za reviziju je za njih šest dao mišljenja s rezervom (dva mišljenja sa rezervom i četiri sa rezervom i skretanjem pažnje) - pri čemu su tri institucije dobile mišljenje s rezervom na usklađenost sa zakonima i propisima, jedna institucija na finansijske
izvještaje, te dvije institucije i na usklađenost i na finansijska izvješća - 55 pozitivnih mišljenja uz skretanje pažnje te 12 čisto pozitivnih mišljenja.

U jednom slučaju, usljed ograničenosti obima revizije, Ured se uzdržao od davanja mišljenja. Ukupno izvršenje budžeta revidiranih institucija za 2018. godinu iznosilo je 935.014.410 KM. Opširnije informacije te cjeloviti izvještaji finansijske i revizije učinka dostupna su na web stranici Ureda za reviziju institucija BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh