open-navfaktor-logo
search
Iseljavaju romsko naselje
Senada Seferović, majka 14 djece: Neka vidi cijela Evropa šta sa nama radi načelnik Ilidže
Općina Ilidža donijela je odluku o uklanjanju neformalnog naselja Roma u ulici Karla Maja do br. 4 u blizini Velike Aleje. 
19.04.2021. u 13:41
get url
text

Izdato je rješenje porodicama koje žive na ovom prostoru da će se u roku od sedam dana neformalno naselje srušiti, a nigdje nije naglašeno gdje će 11 porodica sa više od 50 članova, od čega 44 djece, biti smještene.

Ekipa Faktora danas je posjetila trošne barake, a u njima žive porodice sa velikim brojem djece. Za naš portal govorila je Senada Seferović, koja je apelovala na nadležne da im ne ruše domove dok im ne nađu drugi smještaj. 

- Ovdje živim deset godina. Kako je novi načelnik Nermin, molimo ga da izađe u susret 11 porodica. Zamolila bih načelnika da ovoj djeci i narodu pomogne i da nam da kakve stanove, kuće, kontejnere... Bilo šta da nam da mi ćemo prihvatiti. Za sedam dana iz Općine su rekli da nas tjeraju. Ja nemam gdje da idem. Ja odavde ne idem ni mrtva ni živa. Nemam gdje da idem sa 14 djece. Jedino da idem pred Općinu da razapnem šator. Pozivamo ih da dođu i da vide u kakvim uslovima živimo. Bez vode, struje, nemamo ni kanalizacije. Hvala Dervi koji nas je obišao. Neka nam daju u Hrasnici u samačkom domu ili imaju i napuštene barake. Neka vidi cijela Evropa da nas načelnik Nermin tjera - rekla je Senada Seferović.

Dervo Sejdić, predsjednik Romskog informativnog centra "Kali Sara", ističe da je zbog uklanjanja neformalnog romskog naselja putem telefona kontaktirao Sejdu Topalović, pomoćnicu načelnika za društvene djelatnosti Općine Ilidža. 

- U razgovoru gospođa Topalović me je uvjeravala da općina "neće biti toliko nehumana" i porodice iseliti na ulicu. Također me je informisala da su oni pokušavali obezbijediti lokaciju na koju bi se porodice iselile, makar u "kontejnerski smještaj", ali da nailaze na problem sa okolnim stanovništvom koje ne prihvata doseljavanje Roma, kako kaže, zbog načina života ovih porodica. Izvjestila me je da je Općina Ilidža budžetom predvidjela rješavanje ovog problema, istina ne govoreći na koji način bi se on utrošio, niti koji je to iznos budžeta. Gospođa Topalović, govoreći u svoje ime, izjavila je da bi ona najviše voljela da se porodice smjeste i da se djeca uključe u proces obrazovanja. U ovom razgovoru pomoćnica načelnika za društvene djelatnosti Općine Ilidža mi je obećala da će, ako ne na drugi  način barem putem e-maila, upoznati načelnika Nermina Muzura sa našim razgovorom o čemu ću biti obavješten kao i to da porodice neće biti izmještene na ulicu – kaže Dervo Sejdić. 

{$galerijaFotografija}

Iz Općine Ilidža nisu odgovorili na naša pitanja upućena e-mailom. Načelnik Muzur je najvio obraćenje medijima danas u poslijepodnevnim satima. 

Romasko naselje, Ilidža, Velika aleja, 19.04.2021
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.