open-navfaktor-logo
search
Radnici u zdravstvu
Selimić: Krijući su potpisali Strukovni kolektivni ugovor; Hočko: Nema logike da budete izjednačeni sa doktorima
Sam čin potpisivanja Strukovnog kolektivnog ugovora između predstavnika Vlade KS i Sindikata doktora medicine i stomatologije KS prošlog petka protekao je tiho, ispod stola, gotovo hinjski, bez reflektora, medija, čestitanja, što je, kako kaže predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, uobičajna praksa u ovakvim situacijama
24.12.2019. u 11:43
get url
text

Vladajuća "šestorka" sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo potpisala je Strukovni kolektivni ugovor, kojim će doktorima i stomatolozima i dalje biti isplaćivana plaća po uvećanom koeficijentu koji im je 2017. godine odobrila bivša Vlada KS, na čelu sa Elmedinom Konaković, a to isto prošle godine potvrdio i nekadašnji premijer Adem Zolj.

Kazao nam je to prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, koji se protive, kako kažu, ovom jednostranom činu vlasti u KS, koji jedne favorizira, a druge diskriminira.

Dodaje kako se Hočko prošle subote na balu, organiziranom u jednom sarajevskom hotelu, hvalio kako je sa vladajućom "šestorkom" potpisao Strukovni kolektivni ugovor.

- Imamo informaciju da je "samoproglašena reformistička, demokratska, transparentna vlast u Kantonu Sarajevo", na čelu sa perjanicama - premijerom Edinom Fortom i predsjedavajućim Skupštine KS Elmedinom Konakovićem, s jedne strane, i Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS, koji predstavlja najobrazovanije ljude u zdravstvu, s druge strane, potpisala Strukovni kolektivni ugovor, koji, uzgred rečeno, ne prepoznaje Zakon o radu Federacije BiH - ističe Selimić.

Hvalio se na balu u jednom sarajevskom hotelu da je dogovor postignut

Potvrdu ove informacije dobili smo i od prim. dr. Izeta Hočke, predsjednika Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, koji je naveo kako je Strukovni kolektivni ugovor potpisan prošlog petka u 18 sati.

- Potpisali smo za 2019, a isto to desit će se i 2020. godine jer mi tražimo, dogovaramo i dobijemo, dok se Sindikat radnika u zdravstvu KS bavi nebitnim stvarima. Šta oni traže, hoće da se izjednače sa doktorima!? Ima li logike u njihovim zahtjevima? Ima li logike da svi imaju iste plaće kao i ljekari? Nama je ovim priznato pravo iz Kolektivnog ugovora iz novembra 2017, a to znači da ništa novo nismo dobili. Neka nas opet tuže, ako imaju zašto, i troše energiju na to, a mi ćemo i dalje dogovarati sa vladom i tražiti bolja prava za naše članove - kaže Hočko.

Sam čin potpisivanja, ističe Selimić, protekao je tiho, ispod stola, gotovo hinjski, bez reflektora, medija, čestitanja, što je, kako kaže predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, uobičajna praksa u ovakvim situacijama.

- Sve što smo ranije govorili, sada se pokazalo tačnim. Ljudi iz "šestorke" su nas obmanjivali, lagali, deskriminirali jer po ovome, za jedne ima i bit će novca, a za druge nema. To znači da za Sindikat doktora medicine i stomatologije ima para, dok za članove Sindikata radnika u zdravstvu nema. Prekršeno je osnovno ustavno pravo svakog stanovnika ove zemlje, a to je da se ne smije praviti diskriminacija ni po kom osnovu. To očito dio "šestorke" ne poštuje - naglašava Selimić.

Posljedice ovog, nezakonitog, i kako Selimić kaže, u Službenim novinama KS neobjavljenog čina, nesagledive su.

- Ovim je stvoren toliki animozitet između 1.200 doktora spram 6.300 ostalih zaposlenih u zdravstvu, koji su obespravljeni nerazumnim potpisivanjem, da će godine trebati za popravljanje međuljudskih odnosa. Šta drugo reći, nego - aferim "reformisti" - dodaje Selimić.

Podsjetimo, članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS u generalnom štrajku su od 2. septembra jer traže usklađivanje koeficijenata sa onim koje imaju ljekari specijalisti, te potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, što nije učinjeno od 7. februara.

U protekla četiri mjeseca održan je niz bezuspješnih sastanaka sa pregovaračkim timom Vlade KS, a svoja prava radnici u zdravstvu tražili su i na dva protesta koji su održani 7. oktobra i 19. decembra.

- Danas ćemo održati sjednicu Glavnog odbora Sindikata na kojoj ćemo utvrditi dalje korake. Ono od čega ne odstupamo, za razliku od drugih, jeste da će kao i do sada svi naši postupci biti u skladu sa zakonom. To znači da ćemo ovo što je potpisao dio vladajuće "šestorke" sa Sindikatom doktora poslati na preispitivanje Vrhovnom sudu FBiH. No, moram kazati da ovo nije slučajnost. Nakon što je Konaković 2017. doktorima nezakonito podigao koeficijente, mi smo to poslali na sud, a presudu smo čekali godinu i po. Dobili smo je u februaru ove godine. Ta presuda bila je na stolu ministra Malika Garibije, koji je, bez obzira na taj dokument, u julu Sindikatu doktora ponovo potpisao rješenje o reprezentativnosti.

Mi smo to rješenje potom predali na sud, a sudinica je dala privremenu mjeru o zabrani provođenja tog rješenja do kraja okončanja sudskog spora. Međutim, ta ista kantonalna sudinica za tri mjeseca donijela je presudu da se naša tužba na novo rješenje, koje je potpisao Garibija, odbija. Dalje, na našu presudu Sindikat doktora poslao je apelaciju Vrhovnom sudu FBiH, koja je odbijena. Osim toga, postoji i presuda Vrhovnog suda FBiH da Sindikat doktora ne može biti granski, nego strukovni. Sve ćemo to poslati Vrhovnom sudu FBiH - naglasio je Selimić.

Je li apelacija pred Vrhovnim sudom FBiH odbijena ili nije 

No, Hočko tvrdi kako je Kantonalni sud u Sarajevu 6. novembra donio presudu kojom se tužba Sindikata radnika u zdravstvu KS odbija, a Sindikatu doktora medicine i stomatologije priznaje reprezentativnost po rješenju ministra Garibije od 2. jula.

Također kaže kako njihova apelacija pred Vrhovnim sudom FBiH nije odbijena.

- Apelacija nije odbijena, a u dokumentu stoji da sud ne smatra da oni trebaju donijeti presudu, nego da konačnu riječ treba dati nadležno ministarstvo, a to je u ovom slučaju Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, što je ministar Malik Garibija i učinio – kazao je Hočko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.