open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Šehović optužen da je kupio, a Patković koristio auto plaćeno od boračkog novca
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Šerifa Patkovića, bivšeg predsjednika Upravnog odbora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije i Sene Šehovića, bivšeg direktora Fondacije.
25.08.2022. u 15:53
get url
text

Optuženi su zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

- Optuženi se terete da su od juna 2016. do oktobra 2018. godine, bez saglasnosti Vlade FBiH kao osnivača Fondacije te bez znanja i neophodne Odluke Upravnog odbora, kupili automobil "volkswagen tiguan" i to novcem sa računa Fondacije koji je namjenjen za pomoć boračkoj populaciji u FBiH. Optuženi Seno Šehović je s firmom Porsche Leasing Sarajevo zaključio Ugovor o finansijskom lizingu o kupovini automobila koji je plaćen sa bankovnih računa Fondacije u iznosu od 84.778,59 KM. Nakon zaključenja Ugovora, automobil je predao predsjedniku Upravnog odbora Šerifu Patkoviću koji ga je koristio bez da je sačinjavao putne naloge i bez bilo kakvih ograničenja - navode iz Tužilaštva.

Na taj način, dodaje se u saopćenju, Šerif Patković i Seno Šehović pričinili su imovinsku štetu Fondaciji za boračka pitanja u ukupnom iznosu od 65.991,44 KM. Tačnije, razliku iznosa ukupno isplaćene cijene nabavke i vrijednosti automobila u vremenu kada je Upravni odbor Fondacije stekao efektivni posjed nad vozilom i sa utvrđenim troškovima korištenja automobila.

- Postupajući tužilac u optužnici je zatražio od suda da optuženi nadoknade štetu koju su pričinili Fondaciji. Za glavni pretres predloženo je sudu saslušanje sedam svjedoka, dva vještaka i izvođenje više od 150 materijalnih dokaza - navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.