open-navfaktor-logo
search
Sud Bosne i Hercegovine
Sedmerici pripadnika Vojske RS-a 91 godina zatvora za zločin u Štrpcima
Sud Bosne i Hercegovine je nakon punih sedam godina suđenja izrekao prvostepenu presudu kojom su sedmerica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993., koji su ubijeni na području Višegrada, te oslobođen Luka Dragičević da je izdao naređenje za odvođenje civila.
21.10.2022. u 11:44
get url
text

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su osuđeni na po 13 godina zatvora, jer su kao saizvršioci sudjelovali u ubistvu 20 civila koji su izvedeni iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar. Ovom presudom Luka Dragičević oslobođen je optužbe da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje civila.

Rješenjem suda Obradu i Novaku Polugi, Inđiću, Ristiću i Mitrašinoviću je određen pritvor u trajanju najduže do devet mjeseci, a Luki Dragičeviću su ukinute mjere zabrane.

Državno tužilaštvo jučer je potvrdilo hapšenje optuženih kako bi bilo osigurano njihovo prisustvo na presudi, te zatraženo produženje pritvora u slučaju osuđujuće presude.

Luka Dragičević, Obrad Poluga, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović optuženi su za ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS, Inđić komandant Interventne čete ove brigade, a ostali optuženi pripadnici ove čete.

Ranije je u predmetu sa optuženima bio i Boban Inđić, u odnosu na kojeg je postupak razdvojen, dok se Krsmanović i Šekarić nalaze na izdržavanju kazne u odvojenim predmetima koji su vođeni protiv njih. Zbog smrti je obustavljen postupak protiv Vuka Ratkovića, ranije optuženog za zločin u Štrpcima.

Mićo Jovičić, optužen za učešće u otmici i ubistvu putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine, postigao je sa Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivnje.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u maju, a suđenje počelo u oktobru 2015. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.