open-navfaktor-logo
search
Matematika je jasna
SDP tvrdi da ima kapacitet za formiranje vlasti u TK: Ništa bez dogovora s onima koje su istjerali iz partije
Socijaldemokratska partija (SDP), nakon što je obrađeno gotovo 96 posto izbornih mjesta, u novom sazivu Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) za sada ima osam zastupnika. Rezultati govore da SDP ima oko 14.700 glasova i dva zastupnika manje nego prije četiri godine.
12.10.2022. u 21:07
get url
text
Dževad Hadžić, predsjednik KO SDP-a Tuzla

- SDP je ponovio četiri mandata za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine iz izbornih jedinica 402, 403 i 404, a za Skupštinu Tuzlanskog kantona je osvojio osam mandata, što je jednako broju mandata koje SDP ima u sadašnjem sazivu Skupštine - kaže se, između ostalog, u jučerašnjem saopćenju Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla.

Zanimljivo je da u SDP-u ne pominju broj glasova i mudro konstatiraju da u odlazećem sazivu imaju osam zastupnika, valjda zaboravljajući da su ih nakon izbora imali deset. Postavlja se logično pitanje šta se zbilo sa dvojicom zastupnika. Pa oni su isključeni iz SDP-a. Jedan je Žarko Vujović član Demokratske fronte koji će biti zastupnik i u novom mandatu, dok je drugi Husein Tokić, član Socijaldemokrata (SD BiH) i, također, novi-stari zastupnik u Skupštini TK.

- Broj osvojenih mandata u Skupštini TK omogućava SDP-u da sa bliskim strankama može imati skupštinsku većinu i tako formirati Vladu TK, koju će predvoditi SDP BiH - naveli su, također, u svom saopćenju SDP-ovci iz TK.

Dodajmo da je pobjednik izbora u TK Stranka demokratske akcije (SDA), koja će imati 13 zastupnika, od ukupno 35.

Ako se pozabavimo tvrdnjom da "SDP ima kapacitet formiranja vlasti u TK", matematika je jasna. Naime, SDP govoreći o bliskim strankama, vjerovatno misli na Pokret demokratske akcije (PDA) s tri mandata i Našu stranku (NS) sa samo jedinim zastupnikom u novom sazivu Skupštine TK, jer su to dvije stranke s kojima su ranije bili u koaliciji. Bio je tu i SBB, koji je izborima sklonjen sa političke s cene pa je sada nebitan, ali je njihovo mjesto zauzela stranka Narod i pravda sa dva zastupnika.

SDP i tri bliske stranke imaju ukupno 14 ruku, jednu više nego SDA u Skupštini TK. Ključ za formiranje vlasti leži kod preostalih osam zastupnika, a oni dolaze iz DF-a (4), SD BiH (2) i Stranke za BiH (2). Dakle, SDP da bi došao do minimalne većine od 18, treba saradnju s DF-om, a ukoliko to nije moguće treba i SD BiH i SBiH. Dakle, SDP do većine može samo uz podršku onih koji su iz SDP-a nedavno istjerani.

- Iz SDP-a nas nisu zvali na bilo kakve razgovore po pitanju formiranja većine u TK - kaže Mahir Mešalić, član Predsjedništva DF-a.

Iz Socijaldemokrata kažu da su nakon izbora imali kontakte samo sa Strankom za BiH.

- Imali s razgovore sa Strankom za BiH s ciljem da formiramo jedan blok i nastupamo zajednički. Ti razgovori još nisu okončani. S drugima strankama, nakon izbora 2. oktobra, nismo imali zvaničnih kontakata - kaže Husein Tokić, generalni sekretar SD BiH i novi-stari zastupnik u TK.

Zvali smo i Dževada Hadžića, predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a, ali se on nije javio na poziv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.