SDP, kako se navodi u saopćenju te stranke, daje punu podršku radu nadležnih institucija.

VEZANI TEKST - Jedini nisu u probosanskom bloku: Za koga SDP-ov Bego Bektić prikuplja glasove u Srebrenici?

- Ukoliko se medijski navodi pokažu makar i djelimično istinitim, obavještavamo javnost da će iz članstva bez odlaganja isključiti svakog pojedinca koji je djelovao nezakonito i suprotno službenim stavovima partije, čime su nanijeli štetu ugledu SDP-a – navode iz SDP-a.

Tvrde da organi partije ni na kojem nivou i na bilo koji način nisu bili obaviješteni o ulozi u izbornim prevarama, te da nisu bili uključeni u te aktivnosti.

- Podsjećamo javnost da je SDP u vrijeme dok smo obnašali vlast u mandatu 2010-2014. godine uložio ogromne napore i sredstva kako bi se osigurala podrška i tadašnja pobjeda kandidata za načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića – tvrde iz SDP-a.

Iz te stranke pozivaju sve nadležne institucije da detaljno istraže sve aspekte navodne izborne prevare na proteklim izborima u Srebrenici.

VEZANI TEKST - Tabaković: Iznenađen sam što Nikšić i SDP nisu dali podršku probosanskim strankama u Srebrenici

- Centralnu izbornu komisiju BiH pozivamo da ponovno raspiše izbore za načelnika Općine Srebrenica, ukoliko se utvrdi da je Grujičić glasove i eventualnu izbornu pobjedu osigurao izbornim manipulacijama, nezavisno o tome ko je u njima učestvovao – navodi se u saopćenju.

Također tvrde da nisu tačne informacije da SDP između dva kandidata za načelnika Srebrenice nije podržao Aliju Tabakovića.

- Istina je da je SDP prvobitno insistirao da kandidat bude nestranački kadar. Nakon objave kandidature Alije Tabakovića, podršku kandidaturi SDP-a je jasno artikulisao potpredsjednik Denis Bećirović, a istu službeno potvrdile partijske strukture – piše u saopćenju SDP-a.

Podsjećamo, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je izjavio da SDP neće podržati Aliju Tabakovića jer se ne žele svrstavati u "bošnjačku reprezentaciju".