VEZANI TEKST - Kako je Dodik preko izbora elektora u NSRS-u pokušao ovladati Klubom Bošnjaka u Vijeću naroda

Zastupnica SDP-a BiH iz Pokreta za državu Andrea Gajić za delegate u Vijeće naroda RS-a iz reda hrvatskog naroda predložila je Mirka Pandžu i Jozu Tipurića. 

Mirko Pandža je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Prijedor. Na Općim izborima 2018. godine bio je nosilac liste HDZ-a u svojoj izbornoj jedinici za NSRS i osvojio 249 glasova. 

To što ga je SDP-ova zastupnica predložila za delegata u Vijeće naroda RS-a, mnogi posmatraju u kontekstu jučer potpisanog, ali ranije dogovorenog sporazuma koji je u ime "Osmorke" sa prvim čovjekom HDZ-a Draganom Čovićem, potpisao predsjednik SD-a Nermin Nikšić. 

Doda li se tome i da su jučer u Istočnom Sarajevu sastali se Nikšić i kandidat Pokreta za državu za državnog delegata Vojin Mijatović sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, logično je zapitati se da li će predsjednik SDP-a možda podržati sa svoja dva zastupnika Dodikovog četvrtog delegata u Domu naroda BiH, a za sebe kaparisati određene prutuusluge u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH? 

Dodik je jučer govoreći o sporazumu "Osmorke" i HDZ-a, tokom press konferencije imao riječi hvale za Nikšića te je naveo kako su u periodu kada je lider SDP-a bio premijer FBiH uradili dobar posao.

- Kada je ranije SDP bio na vlasti imali smo produktivan razgovor i napravili smo ekonomski dogovor i zaštitili domaću privredu. Sada smo izgubili stočni fond i ostalo. Ako imamo mogućnosti da razgovaram o tome i da sudije i tužioce imenuju parlamenti, slažemo se da pravimo dogovor - rekao je Dodik.