Konaković je u statusu na Facebooku naveo da je blizu 70 miliona KM za nabavku objekta na računima Uprave za indirektno oprezivanje već neko vrijeme. Kako je kazao, Vijeće ministara nije jučer odobrilo nikakav dodatni novac, već je ranije planiran budžetom, a kupovina zgrade za UIO je već godinama u planu investicija (usvajan više puta u prethodnim sazivima).

Negirao je time optužbe SDA da odlukom o kupovini zgrade za UIO u Banjoj Luci "Trojka" novcem građana finansira Dodikov secesionizam.

Dodik je, međutim, u svom maniru iznio optužbe i uvrede na račun SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića. Između ostalog je kazao da "SDA ponovo laže i petlja u vezi s izdvajanjem sredstava za kupovinu prostora za UIO u Banjoj Luci, a u suštini 'Trojka' sada čisti njihove laži". Ustvrdio je da je "prije oko 10 godina sa SDA i Izetbegovićem dogovoreno da se za potrebe UIO prave regionalni centri u Mostaru i Sarajevu, a da se u Banjoj Luci pravi centrala UIO i regionalni centar".  

- U očigledno sinhronizovanim izjavama, ovaj dvojac posegnuo je za neistinama i optužbama na račun SDA. Zanimljivo je da im je problem isključivo reakcija SDA, iako su na sličan način reagirale gotovo sve probosanske stranke, opozicija u entitetu RS, nevladine organizacije, mediji... Naš bi narod rekao: pametnome dosta - naveli su iz SDA.

Ističu da nijedna neistina, optužba, manipulacija i uvreda koje su sadržane u reakcijama Dodika i Konakovića, neće moći skrenuti pažnju sa činjenica i suštine.

- Suština je da je Dodik godinama pokušavao isposlovati da UIO kupi isključivo zgradu u vlasništvu njegovog kuma Mileta Radišića u Banjoj Luci. Godinama ga je u tom naumu SDA sprečavala, ali mu je "Trojka" izašla u susret i to u jeku njegovog najžešćeg napada na ustavni poredak BiH. Zbog toga je Trojka danas dobila i javne pohvale od Dodika, koje su, istini za volju, svojom servilnošću i zaslužili - saopćili su iz SDA i dodali:

- Dok ostali iz Trojke šute, Elmedin Konaković čak pokušava opravdati ispunjavanje Dodikovih poslovnih želja, pretvarajući se da kao ne zna o kojoj konkretnoj zgradi je riječ. U prepoznatljivom manipulativnom stilu on poziva NVO da prate "transparentnost procesa kupovine zgrade", iako iste te organizacije godinama upozoravaju na sumnjive pokušaje kupovine Radišićeve zgrade.

iz SDA dodaju da je uz pokušaj spašavanja Dodika od sankcija, stvaranjem lažnog narativa o kooperativnosti na evropskom putu, "kumova zgrada" za sada jedini konkretan rezultat sastanka "Trojke", SNSD-a i HDZ-a održanog u Sarajevu.

- Što se tiče Dodikovih uvreda upućenih predsjedniku Izetbegoviću, od čovjeka koji psuje genocid, ezan naziva arlaukanjem, konstantno vrijeđa Bošnjake i Islamsku zajednicu, ništa drugo i nije bilo za očekivati. Nevaspitanje i primitivizam koji se ponesu iz kuće, očigledno su neizlječivi - zaključili su iz SDA.