open-navfaktor-logo
search
Saopćenje za javnost
SDA: Pozivamo gradonačelnika Tuzle da spriječi trgovinu utjecajem
Gradski odbor SDA Tuzla poziva gradonačelnika i vladajuću većinu da se vrate u okvire poštivanja zakona i spriječe trgovinu uticajem. Kako smo i najavljivali u prethodnom periodu, svjedoci smo da vladajuća većina i gradonačelnik žele dodatnu sigurnost "matematičkoj koaliciji" u GV Tuzla kupujući četiri vijećnika koja su isključena iz SDA, navodi se u saopćenju za javnost ove stranke.
24.05.2021. u 15:28
get url
text

Kako se ističe, na narednoj sjednici Gradskog vijeća vladajuća većina želi izmijeniti Poslovnik o radu GV Tuzla, te omogućiti samostalnom Klubu isključenih vijećnika SDA da dobiju radna tijela i komisije u vijeću, te da dobiju finansijska sredstva koja pripadaju SDA Tuzla, kao političkom subjektu koji je ostvario izborni legitimitet na posljednjim lokalnim izborima.

- Ovo je do sada neviđena praksa u GV Tuzla, što dovoljno daje na znanje da gradonačelnik i vladajuća većina gube kompas kršeći zakone, kako bi osigurali sebi poziciju da vladaju po osnovu matematičkog zbroja ruku vijećnika umjesto predhodno ponuđenih programa koji jesu ili nisu dobili adekvatnu podršku građana Tuzle, navodi se.

Važećim Poslovnikom o radu GV Tuzla u članu 23a propisano je "Ako u toku trajanja mandata neki od vijećnika istupi iz Kluba vijećnika političke stranke, koalicije ili liste nezavisnih kandidata na čijoj listi su se kandidovali, takva promjena ne utječe na status i finansiranje rada političkih subjekata u Gradskom vijeću, što se uređuje odlukom, koju donosi Gradsko vijeće u skladu sa zakonom i na osnovu zvaničnih izbornih rezultata objavljenih u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine. U skladu sa članom 25. Poslovnika o radu GV Tuzla Sastav radnih tijela je proporcionalan zastupljenosti političkih subjekata, koji participiraju u Gradskom vijeću. Na osnovu ovog člana, evidentno je da radna tijela i komisije pripadaju političkom subjektu koji participira u Gradskom vijeću, a ne vijećniku koji napusti politički subjekt.

- Podsjećamo da je i do sada bilo slučajeva napuštanja vijećnika iz stranaka koje su parlamentarne u vijeću, ali kao do sada nije bio slučaj da vladajuća većina i gradonačelnik potkupljuju novcem građana izbačene vijećnike iz SDA, zato što su u matematičkoj a ne programskoj koaliciji sa gradonačelnikom, a sada je i jasno kojim pripadajućim javnim sredstvima se ta snishodljivost treba platiti.  Ovo je još jedan vid nedemokratskog ponašanja gradonačelnika i vladajuće većine koja novcem građana koji ne razmišljaju kao oni, kupuju poslušnike i time umanjuju demokratsko pravo predstavnika građana da se u Tuzli čuje i drugačiji stav od stava autokrate Jasmina i, ako ga poslušaju onda, njegovih 16 plus 4 "hajduka". Nadamo se da će proraditi savjest kod predstavnika građana koji su duboko uvjereni da ove promjene nisu dio demokratske prakse kao što su bili uvjereni da glasanje protiv UG Novi Horizonti nije bilo na čast predstavnika građana, saopćeno je iz SDA.  

Iz ove stranke postavljaju pitanje da li se ovdje može govoriti o trgovini uticajem?

- Gradski odbor SDA Tuzla će o ovom do sada nezapamćenom slučaju u GV Tuzla upoznati sve relevantne institucije i informisati šta se dešava u našoj "demokratičnoj Tuzli" na čelu sa gradonačelnikom jer je jedina demokratski ispravna odluka neusvojiti ovakve diskriminirajuće izmjene usmjerene protiv opozicije u GV Tuzla, zaključuje se u saopćenju za javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.