open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice HNS-a
SDA: Neće biti teritorijalne reorganizacije i dodatnih etničkih podjela u BiH, izbori se moraju održati
Stranka demokratske akcije (SDA) ocjenjuje neprihvatljivim zaključke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) usvojene na zasjedanju u Mostaru i smatra da oni neće doprinijeti relaksiranju odnosa u Federaciji BiH.
19.02.2022. u 18:52
get url
text

Zaključci HNS-a, kaže se u saopćenju SDA, koji u sebi sadrže i prijetnje o "teritorijalnoj reorganizaciji", niz proizvoljnih i netačnih ocjena i tumačenja Ustava i zakona, sužavaju prostor za razgovore o ustavnoj reformi i izmjenama izbornog zakonodavstva.

VEZANI TEKST - Čović: Nisu ispunjeni uvjeti za održavanje izbora ako se ne izmijeni Izborni zakon; HNS prijeti trećim entitetom?

- "Teritorijalne reorganizacije" i dodatnih etničkih podjela neće biti, niti će SDA na to ikada pristati. Za to ne postoji nikakav pravni ni politički osnov. Avanturisti koji sanjaju o obnovi "Herceg-Bosne" ili formiranju "trećeg entiteta", morali bi na umu imati haške presude za udruženi zločinački poduhvat, kao i sudbinu "samouprave" koju je predvodio Ante Jelavić - kaže se u saopćenju SDA.

Neutemeljena je tvrdnja HNS-a, dodaju, da ne postoje ustavne i zakonske pretpostavke za održavanje izbora, te da je Centralna izborna komisija nezakonito izabrana.

- HNS ne može preuzimati ulogu Ustavnog suda i drugih nadležnih sudova, pa sam donositi zaključke šta jeste a šta nije ustavno i zakonito. Postoje intitucije koje su nadležne za takva tumačenja. Stranke okupljene oko HDZ-a imaju pravo da bojkotuju izbore, to je njihova politička odluka. Međutim, niko nema pravo - samo zato što nije ostvario svoj politički cilj - da blokira i sprječava njihovo održavanje, jer je to u suprotnosti sa zakonom - poručuju iz SDA.

SDA je, ističu, uvijek pokazivala spremnost za razgovor o svim bitnim političkim pitanjima i pri tome težila postizanju kompromisnih i izbalansiranih rješenja u interesu države BiH i svih njenih građana, ali nikada neće pristati na neprincipijelne pritiske, ucjene ili prijetnje.

- Na politiku SDA pogotovo neće uticati prijetnje i uvrede koje na račun Bosne i Hercegovine svakodnevno izriče predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. On se i u Hrvatskoj pita malo, a o Bosni i Hercegovini će se uvijek pitati – nimalo - zaključeno je u saopćenju SDA.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.