Kantonalni odbor SDA Sarajevo sa gnušanjem odbacuje neistine da iza poskupljenja plina u Kantonu Sarajevo stoje Vlada FBiH i SDA, saopćeno je danas iz KO SDA.

To je, kako navode, još jedna u nizu izmišljotina koje sarajevski SDP fabricira kako bi obmanuo građane u nedostatku ozbiljnih državnih politika u SDP-u i konkretnih rezultata u KS, gdje su u vlasti.

- Vlada FBiH nije kriva za poskupljenja plina, što je potvrdio i resorni federalni ministar Nermin Džindić (SBB), koji je objasnio da je poskupljenje posljedica kretanja cijene ruskog gasa na tržištu, a ne bilo čije namjere ili odluke u Vladi FBiH, posebno ne nekakve želje za "kažnjavanjem" Kantona Sarajevo što javnosti podvaljuju iz SDP-a. SDP da ima imalo časti ne bi ni pričao o cijenama plina jer je upravo za vrijeme njihove vladavine u FBiH plin bio najskuplji u poslijeratnoj historiji - navodi se u saopćenju.

Iz KO SDA podsjećaju da je u mandatu 2010-2014. cijena plina dosezala čak i do 820 KM/1000 sm3 što, kako se navodi,  nikada ni prije ni poslije vlade Nermina Nikšića nije zabilježeno.

- U periodu Vlade premijera Fadila Novalića cijena plina je smanjena na 450 KM/1000 sm3, a čak i nakon nove promjene cijene plin će biti bitno jeftiniji nego u vrijeme vladavine SDP-a. Zaključak je da građani trebaju čuvati novčanike kada ih SDP i Nikšić "brane". Kada je riječ o "kažnjavanju", najveća kazna građanima je Damir Mašić. Bez ikakvog izbornog legitimiteta, kao izborni gubitnik, pretenduje da odlučuje o njihovoj sudbini i licemjerno, sa sunčanim naočalama koje koštaju par prosječnih plaća, "brine" o standardu građana - navedeno je u saopćenju.