open-navfaktor-logo
search
Oglasili se
SDA, DF i SBB traže od Vlade KS smjenu bivše direktorice Pazarića iz UO "Sarajevo-šume"
Traže da Vlada KS i Skupština KS pokrenu hitnu smjenu Zarfe Dupovac, kao i da ministar komunalne privrede KS Haris Bašić nadležan za rad Sarajevo-šuma uputi izvinjenje javnosti 
22.11.2019. u 13:59
get url
text

Šef Kluba zastupnika SDA Mahir Dević uputio je danas inicijativu za smjenu članice Nadzornog odbora KJP "Sarajevo-šume" Zarfe Dupovac, koja je bila direktorica i šefica računovodstva Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

U obrazloženju inicijative Dević se poziva na presudu Općinskog suda u Sarajevu kojom je Dupovac osuđena zbog pronevjere novca u Zavodu Pazarić u vrijeme dok je bila direktorica i šefica računovodstva.

Dalje se navodi da je Dupovac kao rukovodilac Zavoda Pazarić usmenim putem donijela odluke o nabavci robe i izvođenju građevinskih radova za firmu "Tisa promet" iz Hadžića čiji je vlasnik njen suprug Redžo Dupovac

- Samo imenovanje osobe, koja je osuđena za pronevjeru novca u Pazariću i koja nosi značajnu odgovornost za sve što se dešavalo u toj ustanovi proteklih godina, predstavlja ozbiljno narušavanje moralnog kodeksa i institucija KS - navodi se u inicijativi. 

Dodaju da "zato traže da Vlada KS i Skupština KS pokrenu hitnu smjenu Zarfe Dupovac, kao i da ministar komunalne privrede KS Haris Bašić nadležan za rad Sarajevo-šuma uputi izvinjenje javnosti zbog ovog propusta".

- Nakon što su Vlada FBiH, Tužilaštvo i inspekcije poduzele korake po pitanju Zavoda Pazarić, očekujemo i od Vlade KS da postupi isto - navodi se.

U toku su konsultacije sa klubovima zastupnika u Skupština KS.

Podršku inicijativi je već potvrdio Klub Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB), a očekuje se podrška i drugih klubova, saopćeno je iz KOSDA.

VEZANI TEKST - Političke igre oko djece iz Pazarića: Ko skriva odgovorne za stanje u Zavodu?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.