open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Schmidt: Turska ima jako opredjeljenje da BiH ostane funkcionalna; Cavusoglu: Nastavit ćemo podržavati OHR
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u svom uredu u Sarajevu ugostio je ministra vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglua.
17.06.2022. u 17:46
get url
text

- Želim se zahvaliti ministru Turske. Turska ima jako opredjeljenje da Bosna i Hercegovina ostane funkcionalna i veliko hvala ministru na njegovom ličnom prijateljskom odnosu. Ministar se zahvalio na toploj dobrodošlici – rekao je Schmidt u kratkoj izjavi za medije.

Cavusoglu je istakao da je sastanak bio veoma koristan.

- Turska daje podršku OHR-u od njegovog samog početka i smatramo da je vaše liderstvo u ovoj situaciji veoma važno i ima ključnu ulogu. Nastavit ćemo podržavati OHR i vas lično visoki predstavniče Schmidt - rekao je ministar vanjskih poslova Turske.

Cavusoglu se ranije danas, na početku dvodnevne posjete BiH, sastao sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, te obišao Šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu gdje je položio cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu će kasnije prisustvovati 14. svečanoj promociji i dodjeli diploma diplomantima, magistrantima i doktorantima na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Cavusglu će se sutra sastati sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, te predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.