open-navfaktor-logo
search
Izjavio u Beogradu
Schmidt: Srbi će se vratiti u institucije BiH, odluke Ustavnog suda trebaju se poštovati
Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, očekuje da će politički predstavnici Srba uskoro prekinuti blokadu i vratiti se u državne institucije.
06.10.2021. u 11:23
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt se nada izbornoj reformi prije izbora 2022. i poručuje: Ne postoji treći entitet

- Ja sam siguran da će se oni priključiti, odnosno vratiti u institucije i tamo izraziti svoj politički stav. Ukoliko to ne urade, koga će imati za političke taoce? Ljude – mlade i stare, sve one koji očekuju poboljšanje okolnosti u kojima žive.

Mislim da postoje neke mogućnosti da sarađujemo, ne kroz javna izjašnjavanja, već radeći na pitanjima koja treba rješavati - kazao je Schmidt u intervjuu za beogradsku Politiku.

Visoki predstavnik govorio je i o nedavnoj odluci Ustavnog suda BiH o nadležnosti nad šumama u bh. entitetu Republika Srpska.

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH: Šume nisu vlasništvo Republike Srpske već države BiH

- Ja sam nezadovoljan jer zakonodavstvo na državnom nivou, koje je pozvano da reguliše ovu oblast, to nije uradilo. Ja, kao neko ko je radio na reformi zakonodavstva u vezi sa šumama u Njemačkoj, znam koliko je to komplikovano pitanje.

Međutim, ovakav položaj BiH zahtijeva aktivnost države, a nakon toga se može govoriti o integraciji interesa entiteta, kantona i općina.

Ali je osnovno da mora postojati zakon na državnom nivou. U međuvremenu, svi bi trebali da poštuju ovu odluku Ustavnog suda - istakao je Schmidt.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.