open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice PFBiH
Schmidt se obraća javnosti u 12 sati
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt dat će izjavu za medije u 12 sati, najavljeno je iz OHR-a.
07.04.2023. u 10:12
get url
text

VEZANI TEKST - Primljena k znanju Bradarina informacija o Vladi, usvojena Deklaracija SDA da nema miješanja OHR-a u Ustav FBiH

Schmidt će se obratiti novinarima dan nakon sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj je primljena k znanju informacija predsjednice FBiH Lidije Bradara o imenovanju nove Vlade FBiH.

Tema Schmidtovog obraćanja javnosti nije najavljena, a može se pretpostaviti da će govoriti o uspostavi vlasti u Federaciji. 

U Zastupničkom domu sinoć su usvojeni zaključci koje su predložili zastupnici SBiH-a i NES-a, po kojima Zastupnički dom zadužuje Ustavnu komisiju da u roku od 15 dana razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje ili izmjenu ustavnih odredbi za izbor Vlade FBiH, nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav FBiH od visokog predstavnika Christiana Schmidta, a sve radi postizanja ustavnog rješenja koje će omogućiti imenovanje i potvrđivanje Vlade sadašnjem kao i svakom narednom sazivu Parlamenta FBiH.

VEZANI TEKST - Protiv intervencija OHR-a bili su SDA, DF, SDP, dio Naše stranke, NiP i SBiH suzdržani...

Deklaraciji koju je predložio Klub zastupnika SDA podržalo je 50 zastupnika, 17 protiv i 15 suzdržanih. Njome su se zastupnici usaglasili o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a za izmjene Ustava FBiH i drugih zakonskih ili podzakonskih akata s ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces.

Sa 52 glasa za i 31 glasom protiv usvojen je i zaključak koji su predložili HDZ i "Osmorka". Njime se konstatuje da u ustavnom roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika FBiH nije u potpunosti završen proces imenovanja Vlade FBiH kako to nalažu odredbe Ustava FBiH. Zastupnički dom je opredijeljen da se što prije formira Vlada FBiH i poziva sve učesnike u ovom procesu da se hitno iznađe rješenje za pitanje kako bi se ispoštovale ustavnosti, zakonitosti i vladavine izvršne vlasti u Federaciji BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.