open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Schmidt: Izbori u BiH će biti održani najesen 2022. sa ili bez novog Izbornog zakona BiH
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je sve političke snage u Bosni i Hercegovini da konstruktivno rade na novom izbornom zakonu, ističući da će opći izbori biti održani najesen 2022. godine sa ili bez novog Izbornog zakona.
Merima Čustović
28.01.2022. u 16:48
get url
text

- Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih - poručio je Schmidt, navedeno je u saopćenju iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

- Istovremeno, želim da naglasim: postoji važeći izborni zakon koji precizno uređuje izbore. U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine u skladu sa odredbama postojećeg zakona. O tome nema pregovora - poručio je Schmidt, te dodao:

- Demokratija funkcionira po unaprijed određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju postati predmet političkog manevriranja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokratije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.