open-navfaktor-logo
search
Ulaz slobodan
Scensko propitivanje slobode: Omladinski performans "The Freedom Collection" 21. augusta u SARTR-u
U Sarajevskom ratnom teatru 21. augusta u 19 sati publika će imati priliku pogledati omladinski perfomans "The Freedom Collection".
19.08.2020. u 14:42
get url
text

Baveći se problemom nerazumijevanja ideja i vrijednosti ljudskih prava kako u predpandemijskoj svakodnevnici, tako i u specifičnim društvenim kontekstima poput nedavnih karantenskih restrikcija, performans "The Freedom Collection" pojam slobode propituje kroz oblike teatarskog djelovanja u radu sa mladim ljudima.

Nastao kao rezultat prethodnih faza istoimenog projekta i suradnje između Sarajevskog ratnog teatra i udruženja Aparat teatar, performans "The Freedom Collection" osmišljen je s ciljem pokretanja dijaloga kroz moderirane umjetničke iskaze.

Podržan od nezavisne organizacije European Endowment for Democracy, performans "The Freedom Collection" korištenjem četiri riječi: sloboda, jednakost, pravda i mir, pokušava istražiti ove koncepte kroz osnovne teatarske oblike; pokret, ples, jezik i fizički teatar.

Nakon omladinskih teatarskih radionica po gradovima širom Bosne i Hercegovine održanih u mjesecu julu, redatelj, glumac i koreograf iz Njemačke, Marcus Violette i sarajevska glumica i asistentica režije Amila Terzimehić, nastavili su rad sa mladima iz Kaknja, Konjica, Trebinja i Zenice na zajedničkom nastupu.

Nakon premijernog igranja u Sarajevu, ovaj performans bit će izveden i u Trebinju, Kaknju, Konjicu i Zenici. Na ovaj način “The Freedom Collection” postaje dio putujućeg obrazovnog programa koji, pored težnje za usavršavanjem teatarskih vještina mladih ljudi, želi također podstaknuti promišljanje o konceptima slobode nudeći odgovor na pitanje šta ona predstavlja mladim ljudima i kako je vide oni koji tek trebaju da promiču ideje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ulaz je slobodan, a broj mjesta ograničen, shodno tome obavezno je mjesto rezervisati slanjem poruke u Facebook inbox Sarajevskog ratnog teatra. Nakon performansa bit će održana diskusija sa redateljem, učesnicima i učesnicama "The Freedom Collection" i prisutnom publikom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.