Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija registrovanih na području HNK prilikom susreta s rukovodstvom i izabranim zvaničnicima SBB-a u HNK požalili su se na federalnog ministra Veska Drljaču, iznoseći u više navrata pritužbe na njegov način rada, saopćeno je iz SBB-a Konjic.

- Posljednje optužbe odnose se na način raspodjele sredstava od igara na sreću gdje su pojedina udruženja koja ispunjavaju formalno-pravne uvjete izostavljena prilikom raspodijele novca. I to nije prvi put da se dešava! Simptomatično je da su pojedina udruženja iz drugih kantona kao pretplaćena na sredstva ovog ministarstva, što otvara prostor za sumnje u malverzacije prilikom raspodjele novca. Ističemo da je ove godine podijeljeno oko milion KM - saopćeno je. 

Kako se dalje navodi, mediji naveliko i naširoko izvještavaju o aferama koje potresaju Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, odnosno fondova i zavoda koji su u nadležnosti spomenutog ministarstva. Posljednja u nizu je o Savezu RVI SBK i zloupotrebi sredstava Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, gdje se navodi da Federalna uprava policije protiv firmi u vlasništvu Saveza ratnih vojnih invalida SBK provodi istragu zbog nezakonitog prisvajanja plaća namijenjenih osobama sa invaliditetom.

U saopćenju se podsjeća da je Odlukom o raspodjeli sredstava od igara na sreću za 2019. Komisija ministarstva kojim rukovodi Vesko Drljača Savezu RVI SBK dodijelila 23.400 KM, požalili su se iz nevladinih udruženja iz HNK dodajući da "oni koji nemaju mrlje u radu i djelovanju kod Veska ne mogu biti na spisku".

- Ovim putem pozivamo ministra Veska Drljaču da se prestane ponašati kao opijen i da prestane ignorisati stvari koje se događaju oko njega, da počne da brine o svim udruženjima u Federaciji jednako i da prestane nanositi nemjerljivu štetu SBB-u! Također, upućujemo poruku predsjedniku novoformirane Kadrovske komisije SBB-a Ismiru Juski da dobro razmisli o daljem angažmanu Veska Drljače i njegovom imenu u budućim kadrovskim kombinacijama jer je SBB Konjic spreman na radikalne poteze ukoliko Vesko i slični njemu sutra ponovo pod stranačkom zastavom budu radili mimo principa i načela na kojima je osnovan i počiva SBB - navedeno je u saopćenju.