open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Savez samostalnih sindikata BiH: Bez dogovora s Vladom FBiH i Udruženjem poslodavaca
Jutrošnji sastanak u Vladi Federacije BiH kojem su prisustvovali predstavnici Vlade, Udruženja poslodavaca i Saveza samostalnih sindikata BiH završen je bez dogovora. 
28.04.2020. u 16:22
get url
text

Kako je saopćeno iz Saveza samostalnih sindikata BiH, predstavnici sindikata na čelu sa predsjednikom Mevludinom Bektićem, nisu prihvatili prijedloge koji se odnose na izmjene i dopune Zakona o radu.

- Dostavljen je prijedlog koji nije u skladu sa dan ranije održanim sastankom, odnosno, zapisnikom sa tog sastanka.

Sindikat je ranije iznio prijedlog da se problematika organizacije rada, odnosno, pojedina pitanja iz radno-pravnih odnosa u vrijeme aktulene pandemije i drugih vanrednih okolnosti riješi kroz donošenje novog Općeg kolektivnog ugovora.

Međutim, za takav prijedlog nije bilo razumijevanja od strane druga dva socijalna partnera - navode iz Saveza.

Cilj je, dodaje se u saopćenju, također bio da se tim ugovorom riješi i pitanje najniže plaće u Federaciji BiH.

- Savez sindikata će sačiniti prijedlog "Lex specialis" zakonskog rješenja vezanog za pojedina prava iz radnog odnosa i organizaciju rada u vrijeme proglašenog stanja nesreće i drugih vanrednih okolnosti, te će isti predložiti socijalnim partnerima, nakon što ga prethodno usvoje organi sindikata.

Sindikat neće dopustiti da se aktuelna kriza lomi isključivo preko leđa radnika, a da pri tome poslodavci sve čine da sačuvaju stečeni kapital, pri tome predlažući za radnike nepovoljna zakonska rješenja u ovim teškim vremenima - navodi se u saopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.