open-navfaktor-logo
search
Izmjene Zakona o radu
Šatorović: Imamo podršku i pozicije i opozicije, ali sačekat ćemo završetak izbora
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, nakon što je svoj Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu 16. septembra, koji bi vrijedio u vanrednim situacija, dostavio na više adresa poput Parlamenta FBiH, Vlade FBiH, Udruženju poslodavaca, dobio je povratnu informaciju od parlamentaraca.
12.10.2020. u 15:20
get url
text
Selvedin Šatorović

Selvedin Šatorović, predsjednika Sindikata BiH, kazao nam je da ih još nisu kontaktirali iz Vlade FBiH, ali da su odlučili da zakon u Parlament FBiH pošalju nakon lokalnih izbora.

Podsjećamo, timovi Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine u konsultacijama sa pravnim stručnjacima, izradili su prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu koje bi vrijedile isključivo u vrijeme proglašenja stanja nesreće, nezadovoljni prijedlogom Vlade FBiH koji nije dobio podršku u Parlamentu FBiH i koji je vraćen u formu nacrta.

- Nas su kontaktirale pojedine političke opcije u vezi s davanjem podrške našem zakonskom rješenju, međutim pošto Savez samostalnih sindikata BiH ne želi da bude dio predizborne kampanje niti jedne političke opcije, sačekat ćemo da se završe lokalni izbori. Do tada nećemo izlaziti u javnost s informacijama koji su parlamentarci podržali naše zakonsko rješenje. Ali mogu kazati da imamo podršku i iz pozicije i iz opozicije. Želimo da se prava namjera tih političkih opcija i zastupnika pokaže kada završe lokalni izbori i kada bude aktuelna situacija oko zakonskog rješenja - rekao nam je Šatorović.

Dodaje kako ih nisu kontaktirali predstavnici Vlade FBiH.

- Imali smo kontakte sa pojedinim ministrima koji su kazali da je to što smo uradili dobro kompromisno zakonsko rješenje, i da na tome treba raditi, ali konkretan sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH nije bio. Nismo imali kontakt ni sa prvim čovjekom FBiH Fadilom Novalićem. Na kraju krajeva, odluku o ovom zakonu će donijeti parlamentarci, a ne vlada. S druge strane, bilo bi nam veoma drago da se napravi kompromisno rješenje tri socijalna partnera, i Vlade FBiH i poslodavaca i sindikata i da to zajednički prezentiramo prema zastupnicima. Uopće ne bi došlo do preglasavanja, već da to bude zakonsko rješenje koje će biti jednoglasno usvojeno na Parlamentu - rekao je Šatorović.

Objašnjava da će njihov prijedlog zakona delegirati Parlamentu FBiH zastupnici koji su ovlašteni predlagači.

- Ni sadašnji Zakon o radu nije toliko krut koliko se pokušava prikazati. Veća šteta bi nastupila sa jednostranim donošenjem zakonskog rješenja koje bi bilo preko leđa radnika bez obzira na to što nam je korona svaki dan za vratom, što bi ponovo moglo doći do nekih restriktivnih mjera. Mislim da se iz postojećeg zakona koji predviđa rad od kuće, naknade plaća, može na neki način, ukoliko postoji dobra volja poslodavaca, vlasti i radnika, doći do kompromisnih rješenja da svi podjednako osjetimo teret krize, a ne samo preko leđa jedne grupacije - govori Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.