open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Sastanak u Skupštini TK: PDA želi u Vladu sa SDP-om, Našom strankom i SBB-om
Da bi PDA ušla u koaliciju sa SDP-om i Našom strankom potrebno je da se o tome izjase Regionalni, odnosno Kantonalni odbor ove dvije stranke, jer su na snazi njihove odluke da neće u koaliciju sa SDA i PDA
06.05.2019. u 14:13
get url
text

U sjedištu Skupštine Tuzlanskog kantona jutros je održan sastanak zastupnika koji su potpisali dokument podrške SDP-ovoj programskoj vladi. Novina je to da su zastupnici PDA iznijeli stav da ova stranka ne želi samo dati podršku, nego uzeti učešće u vlasti.

Sastanku je prisustvovalo deset zastupnika SDP-a, dva Naše stranke, četiri iz PDA, a nisu se pojavili zastupnici SBB-a.

- Zastupnici PDA saopćili su da ova stranka želi uzeti učešće u vlasti, odnosno u podjeli ministarskih pozcija. Dakle, ne govorimo više o podršci PDA programskoj vladi, nego o učešću u vlasti u kapacitetu od sedam zastupnika, koliko PDA ima u Skupštini TK - rekao je Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla.

On je dodao da odsustvo zastupnika SBB-a ne znači da oni nisu dio ove priče, jer ničim nisu dali do znanja da povlače svoje potpise.

Podsjećamo, ranije je potpise podrške programskoj vladi koju bi predvodio SDP stavilo 18 zastupnika. Pored SDP-ovaca, zastupnika Naše stranke i SBB-a, tu su bila i četiri potpisa PDA-ovaca, od ukupno sedam njihovih zastupnika.

Da bi PDA ušla u koaliciju sa SDP-om i Našom strankom potrebno je da se o tome izjase Regionalni, odnosno Kantonalni odbor ove dvije stranke, jer su na snazi njihove odluke da neće u koaliciju sa SDA i PDA.

- Regionalni odbor Naše stranke trebao bi zasjedati večeras, a sjednicu Kantonalnog dobora SDP-a smo zakazali za četvrtak. Od tih odluka ovisit će da li će se destiti koalicija SDP-a, NS, SBB-a i PDA - rekao je Bijedić.

Inače, za većinu u Skupštini TK potrebno je 18 ruku, a stranke o kojima je govorio Bijedić broje 21 zastupnika. U tom slučaju opozicija u TK bi bili SDA, DF i SBiH, koje zajedno imaju 14 zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.