Nedjelja, 06.12.2020.

Istočno Sarajevo

Sastanak Srba iz institucija BiH, došao Tegeltija iz VSTV-a, Petrić iz CIK-a, državni službenici i direktori

FOTO: Muhidin Živojević

Srbi, nosioci izvršne i zakonodavne vlasti, visokopozicionirani državni službenici, u institucijama Bosne i Hercegovine koji dolaze iz entiteta Republika Srpska, odazvali su se jutros na sastanak koji je sazvao Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

Sastanak se održava u Istočnom Sarajevu. Među učesnicima sastanka, političarima je i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija. 

Kako su novinari mogli primijetiti, na sastanku su se pojavili i uposlenici državnih agencija i drugih instituacija. Sastanku prisustvuje i državni službenik Zoran Đerić, generalni sekretar Predsjedništva BiH. Između ostalih, došao je i Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, kao i predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Branko Petrić. 

Novinari i snimatelji su nakratko pušteni u salu, a potom su morali izaći. Najavljeno je da će sastanak trajati 40-ak minuta. Dodik je na početku, u prisustvu novinara, kratko govorio.

Vodeći predstavnici opozicionih stranaka, uključujući predsjednika SDS-a Mirka Šarovića i predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, nisu se pojavili na sastanku. Njih dvojica su i članovi Parlamenta BiH. 

- Razmatrat će se dalji koraci u vezi s neučestvovanjem u donošenju odluka i na nižim organima BiH. Ustavno pravo srpskih predstavnika je da glasaju za i protiv, ali da ostaju u institucijama BiH - kazao je ranije Dodik.

U međuvremenu, dok novinari i snimatelji čekaju kraj sastanka, jednom kolegi fotoreporteru je pozlilo. Brzo je stigla i Hitna pomoć.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh